Subiect: Ecumenism
View Single Post
Vechi 19.08.2012, 11:26:46
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Nu știu dacă în Biblie scrie chiar totul, dar faptul că scrie ceea ce scrie nu înseamnă că interpretarea celor scrise este cea corectă, cea adevărată. Interpretarea Bibliei se face în cheia și duhul Sfintei Tradiții, ori tocmai asta este ceea ce resping protestanții din principiu, mai mult neoprotestanții. Nu contest că se fac confuzii între diverse tradiții și Sfânta Tradiție, dealtfel nu este deloc ușor de păstrat Tradiția Sfântă, dar astea nu sunt motive pentru rupere de Biserică în comunități separate, protestante.

Protestanții, cu toată credința lor heterodoxă și chiar eretică, nu reprezintă totuși Biserica lui Christos. Sunt prea multe dovezi care arată diferențele între Biserica Ortodoxă și comunitățile sau sectele protestante. Ceea ce clamează protestanții nu este ceva ce ortodocșii nu fac sau nu pot să facă; minunile harului dumnezeiesc lucrate în Biserica Ortodoxă sunt însă lucruri care nu apar, nu au apărut și nu pot apărea în acele comunități. Chiar în urmă cu câțiva ani a avut loc o minune dumnezeiască de izvorâre de mir de la niște moaște din pușcăriile comuniste de la Aiud, moaște pe care le avea Danion Vasile. Așa ceva la protestanți nu se vede și nu se poate vedea. Pe de altă parte și dacă s-ar consideră botezul lor valid, deși lucrurile sunt foarte problematice, tot ar fi lipsiți de alte Sfinte Taine precum și de Sfânta Tradiție. Ei sunt lipsiți de Duhul adevăratei înțelegeri a Sfintei Scripturi fiiind rupți de Biserica Duhului. Cu toată așa zisa lor credință sunt departe de credința cea adevărată, sunt departe de deplinătatea harului, sunt departe de plinătatea adevărului, sunt departe de Biserică. Nu întâmplător protestanții nu au sfinți, așa cum are Biserica Ortodoxă; nivelul lor maxim la care pot ajunge este cu mult inferior nivelului la care se poate ajunge în Biserica Ortodoxă.
Decebal,

Si eu mi-am pus problema acestor minuni: moaste si izvorare de mir, insa dupa ce am citit chiar pe acest site ca practica pastrarii moastelor a fost combatuta de Sf. Antonie cel Mare ca si cum ar fi fost o practica pagana, am inceput sa fiu mai reticenta in ceea ce priveste aceste minuni, originea si scopul lor.
Cert ramane faptul ca ele nu existau la cei din vremea lui Ioan Botezatorul ori aceia puneau mana pe Imparatie prin straduinta.
Legat de restul postarii, ceea ce am observat frecvent in discursurile ortodoxe este multa necredinta in cuvantul biblic sub pretextul gresitei interpretari. Practic arata o necredinta in insasi promisiunile Biblice ca Duhul Sfant se da la cei ce cer pentru ca, daca noi dam o paine si nu o piatra copiilor nostri, Dumnezeu Tatal cu atat mai mult da cele bune celor ce cer. Protestantii cer cu credinta ca vor primi, asa cum scrie in Biblie, in timp ce ortodocsii au fost invatati sa inlocuiasca mereu aceasta credinta ca vor primi cu o credinta care pe de o parte le spune ca nu ar fi vrednici sa primeasca iar pe de alta parte le spune ca se primeste doar daca asta si aialalta. Deci eu vad o credinta foarte slaba in Cuvantul Domnului si una foarte puternica in cuvantul oamenilor care au invatat cum sa nu creada omul in Cuvantul Domnului. Sub pretextul relei interpretari, ca si cum ar fi ceva de interpretat la faptul ca ceri Duh Sfant cu perseverenta si Tatal ti-l da asa cum si orice om mai putin bun decat Dumnezeu da copiilor sai painea si nu piatra, deci sub pretextul relei interpretari, s-a anulat credinta omului in Cuvantul lui Dumnezeu. Si am fost convinsa multa vreme de faptul ca Adevarul intreg se gaseste numai in Ortodoxie pentru ca nici o alta nu-i asa bogata in atatea invataturi si minuni, acum insa, dupa ce am studiat dincolo de aparente si tabuuri, sunt convinsa ca ceea ce luam drept adevar si bogatie nu este altceva decat filozofie si inteligenta greceasca si egipteana izvorata din radacinile lor culturale pagane extrem de bogate. Mesajul Domnului este mult mai simplu, de aceea prevenise ca nu toti vor fi capabili sa-l inteleaga ci vor reusi doar cei simpli si neinvatati. Perfect adevarat iar Ortodoxia este din pacate dovada de cum se poate ajunge la necredinta in Cuvantul Domnului din cauza aglomerarii invataturii umane. Si cu cat s-a aglomerat mai multa, cu atat a sufocat mai mult biserica si a sfasaiat-o in bucatele pentru ca i-a dat tot mai multe invataturi pe care oamenii sa se poata dezbina, ajungandu-se la anomalia de azi ca trebuie citite zeci si sute de carti in Ortodoxie pentru a ti se spune apoi ca oricum nu le-ai inteles bine si nu ai priceput Ortodoxia. Si uite cum silirea punerii mainii pe Imparatie a trecut de mult pe un loc secundar...
Se va face o singura credinta, un singur Botez si un singur Domn asa cum a dorit Domnul, iar asta va duce la dezbracarea credintelor de tot ceea ce nu era de fapt de la Dumnezeu, dezbracarea deci de idolatria umana. Caci este cea mai subtila idolatrie, punerea invataturii umane deasupra celei Dumnezeiesti cu pretextul ca aceasta din urma nu poate fi inteleasa, negandu-se astfel insasi promisiunile lui Dumnezeu.
Si iar am vorbit cam mult in detrimentul practicii. Cum stiu ca aceste discutii se pot intinde la infinit si cum stiu ca nu este in practica ortodoxa ca userii sa se roage ca discutia sa se fie spre slava lui Dumnezeu si spre vadirea Adevarului Sau si spre afirmarea Vointei Sale, prefer sa ma opresc aici pentru ca altfel totul devine desertaciune omeneasca.
Multa pace!
Reply With Quote