Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
1 Corinteni capitolul al șaptelea concentrează învățătura apostolică despre căsătoria naturală și căsătoria sacramentală.
Astfel, versetele 1 Cor 7:10 și următorul statuază că o căsătorie contractată de nebotezați anterior convertirii lor este indisolubilă.
Imediat mai departe, vedem în versetele 12-17 situația în care Biserica o poate desface: este situația privilegiului paulin din Codex Iuris Canonici.
Prin urmare, deși căsătoria naturală ar fi bine să fie prezervată, Apostolul clarifică situația în care poate să nu fie prezervată în 1 Cor 7:15.
Privilegiul paulin este o desfacere a unei căsătorii reale, dar naturale. Anularea este declararea invalidității unei căsătorii reale ȘI sacramentale. De ce a doua poate fi declarată de orice tribunal canonic, pe când prima numai de Papa ? Fiindcă privilegiul paulin nu este direct cu autoritate de la Cristos, ci cu autoritate apostolică, după cum învață Apostolul în 1 Cor 7:12 "le grăiesc eu, nu Domnul".
Dacă mai există neclarități, punctați-le, ca să încercăm să le clarificăm, în măsura în care mă ajută priceperea.
|
Multumesc Mihnea. Cele spuse aici imi sunt clare, eu altceva aduceam in discutie si anume faptul ca Ap. Pavel nu considera ca cei casatoriti in stare de pagani ar fi trait apoi in curvie dupa venirea la credinta ci dimpotriva, ii vede casatoriti in curatenie iar pe copiii lor sfinti. Ca atare nu le cere sa se casatoreasca inca o data dar sacramental de data asta. Privilegiul Paulin nu este deci un privilegiu in a se casatori ci un privilegiu in a se putea desparti daca cel necredincios nu vrea sa continue viata alaturi de cel convertit. Si in ce sens este privilegiu de fapt? Ca doar nu de el depinde hotararea celuilalt. Cand sotul/sotia necredincio(oasa) hotaraste ca nu vrea sa mai stea, pai se duce pur si simplu, nu da socoteala vreunui tribunal ecleziastic, ca doar este necredincios. Ca atare ce face de fapt Papa in astfel de situatie? Declara casatoria invalida si persoana credincioasa se poate recasatori? Cum poate Papa sa invalideze o casatorie incheiata in afara granitelor bisericii? De unde rezulta ca apostolul ar fi dat voie la recasatorie in astfel de cazuri?
Poate ca mai simplu pentru a intelege eu este paralela propusa cu cazul ce cade sub autoritatea lui Hristos: cum procedeaza BC in caz de adulter? Invalideaza casatoria iar persoana inselata se poate recasatori? Ca eu stiam ca nu.