Citat:
În prealabil postat de sophia
Cineva spunea mai sus ca habotnicii in fond nu gresesc cu nimic.
Ba da, as spune eu.
Pacatul lor, si amintiti-va aici de pilda cu fariseul, este mandria "ia uite cate fac eu si ce bun crestin si aia nu fac nimic si ce rai crestini sunt).
Si asa vine al doilea pacat: judecarea aproapelui (in locul lui Dumnezeu).
"Tu nu esti crestin bun, pentru ca nu faci aia si aia si uite eu pe toate le fac".
|
Habotnicia și fariseismul fac parte din același gen (ambele sunt devieri de dreapta), dar sunt specii diferite. Fariseul este aspru cu celălalt, habotnicul este aspru cu el însuși. Fariseu este creștinul care explică celorlalți ce important este postul, în timp ce frigiderul lui geme de cârnați. Habotnicul are multă grijă ca salata lui de cartofi fierți să nu atingă pereții frigiderului în care au fost cârnați: ar fi capabil să arunce un asemenea frigider spurcat. Fariseul este un histrionic, habotnicul este un obsedat, cum observa cineva mai sus. Ne lămurește Isus: "Nu cum fac fariseii si carturarii ... pe care vă spun ei să le păziți, păziți-le și faceți- le; dar după faptele lor să nu faceți. Căci ei zic, dar nu fac."
Așadar, fariseii sunt diferiți de habotnici așa cum egoiștii sunt diferiți de zgârciți. Eu pe Hagi Tudose nu îl văd fariseu. Habotnic, ar putea deveni într-o zi.