Citat:
În prealabil postat de delia31
Nici aici nu mi-e prea clar ce vreti sa spuneti. Adica, daca n-ar fi incalcat porunca, Adam si Eva ar fi ramas pe veci, doar ei doi, singurele doua exemplare ale speciei umane, intr-un asemenea Univers imens, doar pt. ca in starea edenica nu exista atractia carnala? Asta e singurul motiv? Cu alte cuvinte, pacatul era necesar pt. ca altfel, specia umana nu ar fi experimentat atractia carnala si astfel nu s-ar fi putut perpetua, sau cum?
Ce inseamna inainte de cadere cuvintele din Facere 1, 28, spuse omului in Rai, (nu dupa izgonirea de acolo)? Cum s-ar fi putut realiza inainte de cadere? Ca dupa, se stie. Aceleasi cuvinte au fost spuse si animalelor.
“Si Dumnezeu i-a binecuvantat zicand: “Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti” (Facere 1,28).
|
Scriptura este o operă extrem de profundă și studiul ei face parte din Filozofie. Versetele sunt foarte alegorice și trebuie căutate toate sensurile posibile; de pildă
stăpâniți pământul eu zic că se referă la
stăpâniți trupul vostru.
Facere 1,28 este(după părerea mea) mult înainte de cădere, imediat după apariția omului pe Pământ, dar totuși înainte de a deveni conștient de capacitățile sale spirituale, adică înainte de a înțelege unde este locul lui în Împărăția lui Dumnezeu și de a conștientiza că reținerea de la relațiile trupești îl pot ”ridica” în grădina lui Dumnezeu. Adam nu a căzut de acolo, ci încă nu s-a ridicat acolo; el având doar chipul lui Dumnezeu(posibilitatea de a se mântui) mai trebuie să se străduiască să aibă și asemănarea, să se înfrâneze da la instinctele animalice.
În Scriptură ni se vorbește doar de Adam și Eva, dar eu cred că mai erau și alte vietăți asemenea lor. Adam și Eva au fost primii(deci singurii) care au atins atunci culmea înțelepciunii și de aceea au primit ”porunca” înfrânării; când o vor reapecta atunci se vor ridica la locul destinat lor.