View Single Post
Vechi 24.06.2012, 14:16:34
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
De ce să rânduiască Dumnezeu de două ori același lucru? Acolo unde se naște omul are tot ce-i trebuie pentru măntuirea lui.

30. La locul unde ai fost făcut, în țara unde te-ai născut, te voi judeca; (Iezechiel21,30b)
"De ce să rânduiască Dumnezeu de două ori același lucru? Acolo unde se naște omul are tot ce-i trebuie pentru măntuirea lui."
Cred că depinde de situație... Dacă ar fi fost chiar așa, Dumnezeu i-ar fi oprit pe monahi să lase totul și să se retragă în pustiu, nu le-ar fi îngăduit nici misionarilor să plece din țările lor în locuri străine pentru a propovădui credința...
Îmi veți spune că acestea sunt cazuri excepționale, pentru că toți aceștia au plecat din țările de origine în Numele lui Dumnezeu, din dragoste față de El.
Așa este, dar cred că și în cazul celor care pleacă dintr-un loc în altul din motive pământești, dacă nu-și abandonează familiile, pot fi încadrați în descrierea creștinilor din Epistola către Diognet: "Orice țară străină le e patrie și orice patrie le e țară străină".
În privința citatului din Iez21, 30, rețin că acele cuvinte profetice au fost rostite în contextul prezicerii despre cucerirea Ierusalimului de către babilonieni. Cred că, în sens istoric, textul se referă la faptul că fiii lui Israel vor suferi consecințele negative ale păcatelor comise chiar în Ierusalim, atunci când cetatea lor va fi cucerită și distrusă de către armata lui Nabucodonosor. Care ar fi sensul duhovnicesc al textului? Ar trebui să comparăm mai multe traduceri ale textului, să căutăm și interpretări ale Sfinților Părinți etc. etc.
În orice caz, tind să cred că, în sens duhovnicesc, textul se referă la faptul că fiecare persoană va fi judecată ținându-se seama de contextul în care a trăit, de persoanele pe care le-a cunoscut, de mentalitatea vremii sale etc. Mă îndoiesc că textul ne-ar revela locul în care se va desfășura Judecata de apoi pentru fiecare dintre noi, în sensul că eu voi fi judecată în România, alții în America... :)
De ce oare Dumnezeu i-a cerut lui Avraam să părăsească cetatea sa și să plece în Canaan, o țară străină pe atunci pentru el? Îmi veți răspunde că Avraam a avut o vocație specială, unică în istorie: aceea de a deveni părintele poporului ales și, în sens spiritual, al celor ce-i urmează credința în Dumnezeul unic în Ființă și întreit în Persoane. Așa este... și acest fapt dovedește că rămânerea în țara de baștină nu este obligatorie pentru mântuire. Dacă voia lui Dumnezeu ar fi aceea ca fiecare persoană să trăiască în țara sa natală indiferent de împrejurări, l-ar fi creat pe Avraam direct în Canaan. :)
Aceasta este opinia mea, este posibil să am dreptate... și este la fel de posibil să mă înșel. :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca