Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Nici eu, nici dvs., nu credem că Sfânta Tradiție constă doar în ceea ce a grăit sf. ev. Ioan (mai exact: ceea ce presupuneți că ar fi grăit), așa că puteți renunța la acest argument jalnic.
|
Jalnice sunt doar eforturile cultelor neoprotestante sa-si acopere lipsa unei baze si continuitate, faptul ca au fost formate de gurusi ai timpurilor lor.
Luther fiind exclus din BC ce s-a gandit cu ai lui? Nu mai suntem in biserica (ei stiau doar de BC), ce sa facem acum? Simplu, si-au spus dupa o noapte de cugetare, ce nevoie avem noi de Biserica? Facem ceva nou, spunem ca ne bazam pe Biblie si gata, ne-am scos. Trebuie sa crezi in Iisus, sa crezi in Biblie si ai si har (un fel de binecuvantare la neoprotestanti) si cam atat. Am scapat si de biseirica, de preoti si de continuitate. Dupa cateva sute de ani au inventat ecumenismul (e la concurenta cu masoneria, poate) si au bagat ideile astea si in BC si BO. Si asa lumea a inceput sa se protestantizeze.
Dar ce spue Sfanta Scriptura? Iisus spune tot timpul de Biserica, las Biserica Mea, nu spune las scrierile mele. Spune las cuvintele mele, nicaieri ceva de scrieri. Deci ce a fost la inceput Biserica sau Sfanta Scriptura? E cum nu place neoprotestantilor, a fost Biserica si cuvintele Mantuitorului, nescrise. Adica Sfanta Traditie. Completata de Apostoli, acestia au scris apoi si cateva cuvinte, ca sa ramana scris (scrisul are un avantaj, povesteste in mai multe locuri simultan, un om nu poate fi in mai multe locuri - bine, afara de bilocatia de la catolici, sfintii lor sunt in mai multe locuri simultan).
Biserica apoi a alcatuit canonul Biblic, a inclus si epistole ale Apostolilor, si revelatia sf. Ioan si abia apoi neoprotestantii au gasit si ei Biblia alcatuita de Biserica. Niciun neoprotestant nu era pe vremea in care s-a alcatuit Biblia.
Si au inceput sa filozofeze: eu am invatat sa citesc la scoala am facut deja patru clase, deci va pot citi din Biblie. Aici m-am gandit eu si se interpreteaza asa Biblia, sunt sigur ca eu stiu cel mai bine. Si dupa lti ani unii au ajuns sa repete ce au gandit fondatorii cultului, zicand ca ar fi si ei crestini.