View Single Post
Vechi 16.06.2012, 11:15:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Uite ca idolii tai de la "apologeticum" nu sunt de aceeasi parere cu tine.
Daca respectivul nu s-a convertit la ortodoxie, nu e mucenic.
"Atentie la inselari! Un neortodox nu poate fi numit martir!"
Articolul de pe site-ul acela da un canon si un citat din Sfantul Ciprian, aratand care e invatatura ortodoxa. Cine spune sa negam invatatura ortodoxa?
De fapt nici Antonia nu a gresit nici articolul de pe site-ul acela nu e gresit, grija mare e sa nu avem noi o credinta gresita.
Antonia nu a gresit, chiar m-am informat ieri, pentru ca ma intrebam si eu daca e ortodox. In Tunisia, desi sunt aproape de copti sunt biserici ortodoxe. In ultimul timp extremistii musulmani tunisieni au inceput mai multe atacuri impotriva ortodocsilor, de aceea presedintele Tunisiei s-a dus in Saptamana Mare intr-o biserica ortodoxa din Tunis. Asadar acela ucis e foarte probabil crestin ortodox, deci poate fi considerat martir si e posibil ca in curand sa fie canonizat. Mitropolitul Pireului a scris deja un articol despre aceasta mucenicie: http://acvila30.wordpress.com/
Ma bucur ca in ultimul timp am observat ca ai inteles mai bine invatatura ortodoxa. Site-ul acela nu spune ceva gresit, nu exista martiri in afara crestinismului. Daca un hindus moare omorat de musulmanii pakistanezi pentru credinta sa nu e martir. Atat comunistii cat si nazistii i-au prigonit pe martorii lui Yehova, sunt martiri crestini? Unii oamenei mor pentru o idee, o filozofie, la alte culte este o filozofie despre crestinism. Din cate am observat la catolici nu exista moaste (ce considera ei moaste) ale unor martiri de dupa schisma, doar sfinti ai lor care nu au fost martirizati. O multime de armeni si alti crestini orientali au fost omorati de musulmani, nu am auzit de moaste la ei de dupa Calcedon. Exista botezul sangelui, asadar chiar si un pagan poate fi sfant fara sa se fi botezat, dar acela care dorea sa vina la dreapta credinta, la unirea cu Hristos, nu la o filozofie (am dat sintii mucenici din timpul sf. Ecaterina).
Pe site se da si ce spune Sfantul Ciprian: "asemenea oameni, chiar daca au fost ucisi in numele credintei lor, nu-si vor spala nici cu sange greselile lor. Vina dezbinarii e grava, de neiertat, si suferinta n-o poate purifica. Nu poate fi martir cel ce nu este cu Biserica. (…) Nu pot ramane cu Dumnezeu cei ce nu vor sa fie uniti cu Biserica lui Dumnezeu. Chiar daca vor arde pe rug sau vor fi dati fiarelor salbatice, aceea nu va fi coroana credintei, ci pedeapsa tradarii, si nu sfarsitul glorios al celui cu virtute religioasa, ci moartea din disperare. Unul ca acestia poate fi ucis, dar nu poate fi incoronat. Marturiseste ca e crestin, ca si diavolul care adesea minte ca e Hristos, caci Insusi Domnul ne atrage luarea-aminte si zice: «Multi vor veni in numele Meu spunand: Eu sunt Hristos, si pe multi vor insela.» Dupa cum el nu e Hristos, chiar daca inseala cu numele, la fel nu poate fi crestin cine nu ramane in Evanghelia lui Hristos si a adevaratei credinte."
Reply With Quote