Canonul 64 al Sfinților Apostoli hotărăște: „Dacă vreun cleric sau laic intră în sinagoga iudeilor sau a ereticilor să se roage, să fie caterisit și să se afurisească!” Dar iată cum înșelătoarele chemări la „unitate în diversitate” ascund sub chipul faptei bune depărtarea creștinului-ortodox nu numai de acest Canon, ci de toate Dogmele și Canoanele Bisericii, de toate rînduielile și învățăturile Sfinților Părinți. Iar fără dreptarul viețuirii Sfinților nu vom putea ajunge în Împărăția Cerurilor spre a ne împărtăși din aceeași odihnă cu Sfinții.
Pentru ortodocși nu este posibilă unirea cu catolicii atîta timp cît aceștia nu renunță la toate ereziile lor (Filioque, infailibilitate, primat papal, harul creat, purgatoriul, imaculata concepțiune, slujirea cu azimă, botezul prin stropire sau turnare ș.a.), la neo-rînduielile scolastice și nu primesc botezul ortodox prin afundare precum Sfinții Părinți au hotărît. Nu putem uita istoria încă sîngerîndă a uniației catolice din Ardeal și nu putem fi ignoranți la planul demonic de în-globalizare a Ortodoxiei de către Marele Apus.
Astfel chemăm toată suflarea ortodoxă spre a se împotrivi oricăror rugăciuni în comun cu catolicii și protestanții; îndemnăm pe ortodocșii creștini a se opune ereziei ecumeniste care prin „reconciliere și unitate” subminează însăși unimea Bisericii lui Hristos. După Schisma din 1054, toți cuvioșii și mărturisitorii Părinți au luptat împotriva eresurilor papei, a dogmelor mincinoase și expansiunii politice plătind aceasta cu sîngele lor cel preascump. Pentru aceasta Sfîntul Paisie de la Neamț (+1794) spune: „Pe papa, Sfînta Biserică îl afurisește! Și eu împreună cu Biserica, fiul ei fiind, îl afurisesc!” Cuvintele Sfinților au pînă astăzi puterea și lucrarea Duhului Sfînt și ne întăresc a crede că: „Este doar o singură Biserică a lui Hristos – cea Ortodoxă, apostolească și sobornicească, nu mai multe”, după mărturisirea Sfîntului Ierarh Fotie al Constantinopolului.
Ecumenismul și Biserica
Sfîntul Mucenic Codrat din Nicomidia (+250), fiind îndemnat de împărat și de dregători să fie „conciliant” cu rău-credincioșii păgîni și să participe la jertfele lor, grăiește: „Eu mă supun legilor Împăratului ceresc și nu poruncilor nebunești ale oamenilor care nu-l cunosc pe Dumnezeu. De aceea și Sfînta Scriptură ne îndeamnă să ne rugăm pentru ei [nu cu ei!], ca aceștia să se întoarcă și să afle adevărul.” (Biserica și Statul) Această mărturie arată: întîi, pînă unde merge supunerea față de mai marii Bisericii și stăpînirile lumești; apoi, faptul că nu toți oamenii Îl cunosc pe adevăratul Dumnezeu propovăduit în Ortodoxie, printre aceștia numărîndu-se mulți dintre creștinii ortodocși ai vremurilor noastre.
|