Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Da, Catalin, uniatii astia numai rele fac. Doar ca au mentinut flacara vie a culturii si civilizatiei romanesti ardelenesti: o splendida civilizatie valaha, mixata cu o matrice stilistica de tip Mitteleuropa...si multe altele pentru acest popor au facut... Doar ca astea nu prea conteaza, cand striga vocea subiectivismului confesionalo-pseudonationalist, nu mai auzim firava aia de logica/memorie istorica, cu corzile ei vocale stinse...
Vorba fratelui Mihai: le ai cu jongleriile logice; l-ai putea scoate pe Fane Spoitoru detinut politic sau persecutat religios. :))
|
Nu e nicio jonglerie, e chiar adevarul, dar tu sau alti catolici sunteti subiectivi. Nu am vazut pe nimeni pana acum sa spuna ca ce crede cultului lui e gresit, chiar daca sunt martori sau o secta oarecare.
Eu am mai scris despre aceste lucruri, nu stiu daca mai are rost sa ma obosesc sa le scriu.
Daca nu ai citit inca o istorie extrem de subiectiva poti citi istoria BRU de pe site-ul BRU, daca tot vorbim de subiectivism. O sa gasesti de exemplu ca Bukow nu a facut ceva rau ca a daramt manastirile, oricum erau mici, calugarii aveau tiitoare si copii si mai erau si spioni rusi sau sarbi. POate mai exagereaza si unii ortodocsi, dar greco-catolicii au fabricat o istorie care sa se potriveasca cu conceptiile lor.
Sa iti explic acum in cazul bisericilor. Unii greco-catolici ii numesc pe ortodocsi hoti pentru ca au luat bisericile in 1948. Ce nu e clar ce am explicat eu? Spune tu, ca sa nu fie un dubiu. In 1948 comunistii au hotarat de sus sa desfiinteze BrU ca in toate tarile comuniste, s-a facut un sinod, apoi BRU a fost desfiintata. Nu mai exista, de la cine sa fure ortodocsii? Chiar am citit stenogramele inregistrate de securitate cu convorbirile ierarhilor dinainte, acestia stiau dinainte ca se va intampla ca in Ucraina si va urma si desfijntarea BRU.
Acum sa ajungem la 1990, oamenii au ales liber (daca pana atunci fusesera oarecum obligati) sa nu se intoarca in BRU si sa ramana ortodocsi. Din vechea BRU (o biserica sunt ierarhii si credinciosii) in zilele noastre peste 90% sunt ortodocsi si urmasii lor, iar mai putin de 10% sunt actualii greco-catolici si urmasii lor. Daca cineva lasa o mostenire nu se imparte la toti , ramane doar cel care isi spune mostenitor? Dar in istorie si cand au fost regimuri opresive, chiar si Buckow a dat bisericile in functie de cati credinciosi erau. Niciodata in istorie nu s-a intamplat ca in cazul unei convertiri masive sa ia minoritatea toate bisericile. Protestantii nu au luat si catedralele si bisericile? Daca s-ar reinfiinta un mic grup de arieni acestia se apuca sa revendice toate bisericile din vremea lor? Sau cum dadeam exemplu, daca mai erau 1000 de greco-catolici, luau toate bisericile?
Acum sa vedem cum era legea. Comunistii au dat o lege care spune ca daca peste 50% se convertesc la alt cult iau si patrimoniul, iar daca raman peste 20% (parca) atunci primesc compensatii in functie de numar. Daca sunt sub aceasta limita nu mai primesc nimic. Aceasta lege a cultelor a fost valabila pana acum putin timp, cand s-a adoptat o noua lege a cultelor.
Pentru a nu cadea sub incidenta acestei legi BRU a decalarat ca numarul de credinciosi este 51% din vechea BRu (737 de mii), desi recensamintele aratau ca e o cifra de mai mult de trei ori mai mica (aprox. 190 de mii chiar in 2002) . Uite, chiar pe wikipedia gasesti informatia si sursa, Anuarul pontifical:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Biseric...-Catolic%C4%83
In afara de aceasta lege in 1990 s-a dat o hotarare ca cele doua culte sa se inteleaga in privinta patrimoniului de comun acord. Prin declaratia de la Balamand chiar BC recomanda greco-catolicilor sa se inteleaga in mod pasnic, fara procese. BRU s-a impotrivit si nu a semnat declaratia si au aparut si procesele pe parohii.
De fapt sunt cerute bisericile in care acum slujesc fostii greco-catolici si urmasii lor, acum ortodocsi. In unele cazuri, cum e Sapanta, toata comuna fusese greco-catolica, iar acum cateva mii sunt ortodocsi si doar cateva familii sunt greco-catolice (recensamant 2002). Dar sunt revendicate si in localitati cu doi greco-catolici si sute de fosti greco-catolici actual ortodocsi. Cine face o nedreptate?