View Single Post
  #14  
Vechi 30.05.2012, 07:03:15
tikkun_olam tikkun_olam is offline
Banned
 
Data înregistrării: 27.05.2012
Mesaje: 35
Implicit

Îmi cer iertare pentru o anumită afirmație și aș vrea să rectific pentru a nu induce chiar fără voia mea în eroare. Doar după ce am scris postarea m-am uitat peste o carte din care citisem mai demult; Sfântul Simeon Noul Teolog nu a susținut că Tatăl și Fiul ar copurcede pe Duhul, așa cum eronat am scris, ci că Tatăl "purcede" atât pe Fiul cât și Duhul.

Mulțumesc celor care au încercat niște răpunsuri, însă nu au răspuns la îndoiala principală de care vorbeam în postarea anterioară, anume dacă "odihna" Duhului în Fiul sau "strălucirea" Duhului din Fiul are sau nu o valoare constitutivă pentru ipostasul dumnezeiesc al Duhului în sânul Sfintei Treimi (cu alte cuvinte dacă Fiul are sau nu un rol "genetic" pentru ființa și ipostasa Sfântului Duh, pentru că mie așa mi se pare, fără a vrea nepapărat să "fac o dogmă" din asta). Când vorbește despre raporturile dintre Tatăl și Fiul, Sfântul Chiril de Alexandria vorbește și despre strălucirea Fiului din Tatăl, ori această strălucire este de fapt nașterea din ființa Tatălui a Fiului Celui de-o-ființă cu El; când se vorbește despre strălucirea Duhului din Fiul nu înțeleg de ce nu poate fi luată în considerare că această "strălucire" ar putea semnifica chiar strălucire ființială și ipostatică așa cum Sfântul Chiril înțelegea strălucirea Fiului din Tatăl. De aceea am și spus că mi se pare că Stăniloae credea într-o formă mascată de Filioque, chiar dacă în mod formal respingea Filioque. Cred deci că problema pe care am ridicat-o este una serioasă și că poate fi luată în mod serios ca subiect de cercetare și interogare dogmatică, și în mod special de către ortodocși.

Ioanna, faptul că Duhul însoțește Fiul nu exclude că și Fiul ar putea avea o contribuție la "constituirea" ființială și ipostatică a Duhului, iar dacă ar avea asta nu ar însemna vreo dualitate de cauze în dumnezeire pentru că și Fiul este din Tatăl, prin urmare și dacă Fiul ar avea vreo atare contribuție, nu s-ar afecta în mod real monarhia Tatălui de care vorbesc Scripturile și Sfinții Părinți. Deși unii ortodocși pretind că la primele două Sinoade Ecumenice s-ar fi rezolvat problemele dogmatice trinitare, totuși este evident, și sunt și alții, chiar ortodocși, care au remarcat că raporturile dintre Fiul și Duhul în Sfânta Treime nu sunt clarificate (în ceea ce îi privește pe răsăriteni), și poate nu sunt clarificate tocmai din teama nejustificată de a nu ajunge la o formă de filioque. Mie această teamă sau reticență mi se pare nejustificată, iar "odihna" Duhului în Fiul sau "strălucirea" Duhului din Fiul nu tăgăduiesc contribuția Fiului la "constituția" ființială și ipostatică a Sfântului Duh, cel puțin nu din punctul meu actual (dar nu definitiv) de vedere.
Reply With Quote