Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Crestinul nu este insa in mod fundamental moralist.
Hristos nu aceasta ne-a poruncit! NU asa ne-a iubit! Nu astfel ne-a aratat!
Si nici Preasfanta Nascatoare nu ne-a tinut predici morale si moralizatoare. Ci ne-a mangaiat si ne mangaie prin nesfirsita blandete smerita, Vas prin care curge PUTEREA Fiului Ei, putere tamaduitoare.
De ce ne punem noi invatatori si demascatori cata vreme Sfintii nostri ne-au invatat altceva si altcumva?
Sa ne tinem cu credinta de invatatura Parintilor.
Ca parintii nostri din ultimele decenii, ajunsi la moda acum, vai moda bisericeasca, au fost inevitabil contaminati de morbul numit paranoia, ca istoria noastra din gulagul predecembrist a schilodit pana si pe preoti si monahii expusi lumii, asta mie incepe sa imi fie tot mai clar.
Aveam nevoie de oameni blanzi si puternici. Nu de retori mistificanti si spuitori de vorbe de duh pe care betivii mai antrenati la retorici le-au depasit deja prin targuri. Prea multa retorica! Prea mult discurs!
Ne-au napadit, bag seama, marii moralisti duhovnicesti, din Ardeal in Dobrogea, si pana la Sihastria.
|
Cezar, sa ma ierti daca am inteles gresit, tu cred ca te referi de fapt la apararea invataturii ortodoxe. Am vazut ca scrii morala, dar cred ca ai scris asa pentru ca ai confundat-o cu invatatura ortodoxa. Si cred ca discursul tau e cauzat de citatele date de mine din par. Arsenie Papacioc, ma ierti daca m-am inselat. Cum am mai spus inavatura ecumenista este o invatatura contrara celei ortodoxe preluata din protestantism. Cum sa adopte ortodoxia invatatura protestanta, o greseala inventata de Luther (care facea parte din BC ce oricum se despartise de Biserica de 500 de ani) si propagata apoi in zeci de variatii? Fara drepta credinta toate celelalte sunt o forma de pietism protestant. Observi ca toate sunt protestante?
La fel cum credinta fara fapte este moarta, la fel si faptele fara dreapta credinta sunt nemantuitoare. Daca cineva vrea sa vina in BO trebuie mai intai sa faca o cateheza (adica sa inteleaga dreapta credinta) si apoi sa o marturiseasca. Poate sa spuna ca lesina de dragoste, daca nu accepta sa marturiseasca invatatura ortodoxa si crezul o sa lesine in afara Bisericii. Chiar azi spunea un parinte la predica (e un parinte moderat, nu are treaba cu antiecumenismul) ca cine nu stie crezul ar trebui sa ii fie rusine, e invatatura condensata a Bisericii. Pacatele sunt grave, dar cel mai mare pacat, numit si hula impotriva Duhului Sfant este erezia. Acest pacat aduce ruperea de Hristos pana nu e lepadat, pe cand celelalte pacate se pot spovedi si pocai.
Din fericire parintii duhovnici care sunt monahi pastreaza ca in toate timpurile dreapta credinta si ortodoxia adevarata. E exact ce au spus toti sfintii dintotdeauna, dar unii nu cunosc ce spun sfintii pentru ca si-au insusti doar conceptii ecumeniste propovaduite din protestantism. Nu parintii gresesc, ci aceasta inavatatura ecumensita e gresita, ce smerenie mai e si aceea sa spuan cineva ca el are dreptate, nu parintii, sfintii si Biserica? E tot ceva important din protestantism, unde toti sunt sfinti, teologi, au dreptate tot timpul, etc.
Ortodox inseamna in primul rand cel ce are invatatura ortodoxa, asta e baza, punctul de plecare, minimul minimorum. Abia apoi, peste aceasta fundatie vin toate celelalte, faptele bune, milostenia, dragostea smerenia si harul. Sa avem grija sa stim si sa marturisim macar aceasta fundatie ortodoxa, si nu un pietism protestant.