“Sămânța sădită în sufletul copiilor va rodi cândva”
Reportaj la grădinița ortodoxă cu program prelungit „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Cu toții suntem oarecum frământați de soarta copiilor noștri, de educația și viitorul lor într-o lume care se arată tot mai ostilă unei viețuiri creștine, unei vieți cât de cât normale. Și, cum este firesc, această sinceră căutare a început să rodească în mai multe locuri ale țării noastre – căci tot mai mulți înțeleg că viața în Hristos și Biserica rămân cea mai bună asigurare a familiei și a viitorului copiilor noștri; Însuși Mântuitorul ne-o spune: „Fără mine nu puteți face nimic”. Și nu ne referim atât la creștinii care merg regulat la Biserică, cât la aceia care nu au încă o viață creștină, dar care caută cu sinceritate adevărul. Un astfel de loc, o adevărată poieniță în jungla lumii de astăzi, este și grădinița ortodoxă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Înființată încă din 2005, cu binecuvântarea Înalt-Preasfințitului Pimen, grădinița a funcționat într-un spațiu închiriat, dar, pentru că numărul copiilor înscriși a crescut, s-a construit o clădire în care pot fi educați 160 de copii în opt săli de clasă. Acum sunt înscriși 130 de copii. Întrucât costurile de întreținere și funcționare sunt foarte mari, sunt persoane care au înțeles misiunea acestei grădinițe și lucrează ca voluntari: administratorul grădiniței, părintele profesor de religie, profesoarele de engleză și pictură, medicul.
Părintele Vartolomeu Chira, starețul mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, s-a ocupat de construirea acestei grădinițe și coordonează toate activitățile desfășurate aici.
- Părinte Stareț, ce v-a făcut să luați această inițiativă, sfinția voastră, un om dedicat din tinerețe vieții monahale?
- Copiii sunt credincioșii de azi și de mâine ai Bisericii, și scopul este să educăm, să formăm caractere, oameni întregi la suflet și la minte, pregătiți pentru viață, indiferent ce ispite vor întâmpina. Munca a fost asiduă, a fost grea, dar totodată și mulțumitoare – pentru că am simțit harul, ajutorul lui Dumnezeu, căci într-un timp atât de scurt să realizezi o lucrare atât de vastă… Numai cei care au trecut prin așa ceva pot înțelege.
Hristos ne-a spus: „Îndrăzniți, eu am biruit lumea!”, iar Sfântul Apostol Pavel zice: „Toate le pot în Hristos, Care mă întărește”. Aceste cuvinte ne dau curaj și putere să le întâmpinăm pe toate.
- Cum sunt educați copilașii pentru a deveni buni creștini?
- Pe lângă programul educativ pe care-l au potrivit programei școlare, accentul este pus pe familiarizarea copiilor cu viața în Hristos. De asemenea, încercăm să-i apropiem și de tradițiile atât de frumoase ale neamului nostru.
În zilele de sărbătoare, copiii vin la paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava îmbrăcați în costume populare, pentru împărtășanie. Copiii știu că nu trebuie să mănânce înainte de a se împărtăși. Ei știu că prin Sfânta Împărtășanie ne împărtășim cu Domnul, că Sfânta Împărtășanie este hrana necesară sufletului nostru. Sfânta Împărtășanie ne ocrotește pentru că este Trupul și Sângele lui Hristos, ne întărește în credință, ne luminează mintea și ne ferește de tot răul.
Copiii mai mărișori au învățat „Tatăl nostru”, „Cuvine-se cu adevărat”, Crezul – și le spun ei în cadrul Sfintei Liturghii. Copiii învață să postească, primind miercurea doar lactate, iar vinerea mâncare de post. Dacă de mici sunt crescuți într-o astfel de atmosferă, aceste învățături și simțăminte, cele ale evlaviei se întipăresc în sufletul lor și, după cum ne spune Sfântul Ioan Gură-de-Aur, rămân „ca și sigiliul aplicat pe ceară” care nu se mai poate șterge.
Încercăm, bunăoară, să le comunicăm copiilor și dragostea pentru datinile și tradițiile bucovinenilor: portul popular, încondeierea ouălor, olăritul, șezătorile, pictarea icoanelor.
Narcisa Bompa, administrator la Grădinița „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, ne-a vorbit mai mult despre activitățile desfășurate în afara grădiniței.
- Milostenia este una din virtuțile pe care încercăm să le sădim în inimile copiilor noștri. De aceea, de marile sărbători sau oricând e cald și frumos îi implicăm pe copii în diferite activități filantropice. Cu sprijinul părinților, micuții de la grădinița noastră merg la copiii din cămine, din orfelinate, cu dulciuri și cu jucării. Ei trebuie să știe că sunt și copii care nu au condițiile lor și nu au atmosfera lor familială, deși nu sunt vinovați cu nimic pentru soarta lor, pe care ar fi putut-o avea oricare dintre noi. Mergem des și la Căminul de bătrâni din vecinătate, ca să-i înveselim uneori pe bătrânii de aici cu câteva cântecele și poezii, alteori cu daruri.
- Ce vă impresionează cel mai mult la acești copilași?
- Faptul că știu să ierte foarte ușor. În cadrul activităților, doamnele educatoare și preotul îi învață să ierte, să-și ceară iertare. De altfel, lor nu le este deloc greu. În mijlocul lor înțelegi de ce Dumnezeu ne cere să fim precum copiii, adică să avem inima lor curată, sinceră, fără răutate, fără a ține minte răul, fără invidie, fără a fi posesivi și materialiști.
- Dumneavoastră ce ați învățat de la ei?
Învăț de la ei iertarea, încredințarea deplină în voia lui Dumnezeu. Ei sunt sinceri fără a răni, sunt iubitori fără a fi fățarnici, sunt drepți fără a fi justițiari…
- Care sunt bucuriile pe care le aveți?
- Cea mai mare bucurie este să știu că ceea ce învață copiii aici va rodi peste un timp. Nu este important să știu neapărat ce și cât asimilează copiii, ci că aici punem bazele unei vieți plăcute lui Dumnezeu. Primim ocazional și copii de la alte grădinițe. S-a întâmplat să avem o fetiță de la o altă grădiniță timp de o lună. M-am întâlnit mai târziu cu părinții ei, care mi-au spus: „Uitați, copilul nostru ne invită la rugăciune înainte de masă, la culcare, seara, și când ne trezim.” Deci a rămas ceva sădit în sufletul ei… Asta ne dorim să se întâmple cu toți copiii. Și chiar cu părinții lor.
Ne-am întâlnit în vizita noastră la grădiniță și cu părintele Cosmin Cârlioru, profesorul de religie, care purta sub braț icoana Buneivestiri. Cu o față luminoasă, el se grăbea să intre la oră pentru a le vorbi micuților creștini despre acest mare praznic.
- Am înțeles, părinte, că ei merg la slujbe cu grădinița, se împărtășesc des. Cum percep ei Sfintele Taine?
- Cred că în modul cel mai ortodox cu putință. Cred că mai ortodox de multe ori decât noi, cei mari, poate și decât noi, preoții. Pentru că lor toate aceste taine le sunt lucruri firești, adică primesc taina așa cum este: un lucru dăruit de Dumnezeu, o lucrare lăuntrică tainică a lui Hristos. Și ei așa o percep, așa o simt și nu o pun niciodată în discuție – așa cum o facem noi, cei mari, câteodată. Noi poate că ne întrebăm uneori cum poate Dumnezeu să coboare la noi, oamenii, să ne dea nouă Trupul și Sângele Său sub chipul vinului și al pâinii? Ei nu se întrebă, ei acceptă ca atare și tocmai aceasta este adevărata credință.
- Cum decurge o oră de religie?
- Niciodată o oră nu seamănă cu cealaltă și nici o grupă de copii nu seamănă cu cealaltă. De fiecare dată trebuie să fii spontan, trebuie să te adaptezi, trebuie să răspunzi celor mai neașteptate întrebări – și bucuria mea cea mai mare este când mă întâlnesc cu părinții copiilor și-mi spun că au aflat de la copii lucruri noi, pe care ei nu le știau.
- Să încercăm să lărgim puțin subiectul acesta, al roadelor educației primite la această grădiniță…
- Cred că roadele se vor vedea în timp. Acești copii își petrec în grădiniță doar câțiva ani, poate cei mai frumoși ani și după aceea vor merge în societate; cu timpul vor deveni oameni, vor deveni la rândul lor părinți și cred că aceste semințe care sunt sădite astăzi în suflet vor rodi cândva. Mă gândesc că cei din generația noastră au cunoscut credința în principal de la bunici, și au pus-o în lucrare poate un pic mai cu teamă, pentru că trăiam în comunism. Totuși, în momentul, în care intram în biserică, acea sămânță încolțea, își revărsa aromele cu o mirodenie tainică. Sunt bucuros să constat că foarte multe din noțiunile pe care vin eu să le împărtășesc, de multe ori le-au primit chiar de la educatoarele lor sau de acasă și după aceea reușesc să le împărtășească, să le dezvăluie altora. Copii discută între ei, discută cu părinții și îi obligă de multe ori pe părinți să studieze ei ca să le poată da răspunsurile potrivite. Sunt sigur că aceleași probleme le vor pune și în fața viitorilor profesori, colegi din școlile de stat și sper că măcar așa, încetul cu încetul, vor fi un exemplu viu pentru toți ceilalți.
Am citit pe chipurile părinților veniți să-și aducă copii la grădiniță o mare mulțumire.
Corina Istratoaie: Am auzit multe lucruri bune despre această grădiniță. Eu mai am doi copii, dar numai pe cel mic am avut șansa să-l dau la grădinița „Sfântul Ioan ce Nou”. Am simțit că acești copii au parte de dragoste, de afecțiune – și acest lucru se simte în tot, în privirea, în gesturile copiilor. Când mergeam la grădinița de stat, la ceilalți copii, mă întrebam cum rezistă educatoarele patru ore să stea în țipete, într-un spațiu restrâns. Copiii de acolo mi se păreau foarte agitați. Aici copiii sunt foarte liniștiți și au mult spațiu la dispoziție. Mă bucur de faptul că îi duc des la biserică și îi împărtășesc. Am fost și eu de câteva ori cu ei la slujbe și am rămas impresionată să-i văd pe toți în genunchi, spunând rugăciuni. Cred că ei, atunci când sunt adunați împreună la biserică, trăiesc altfel Sfânta Liturghie.
|