Citat:
În prealabil postat de ioanna
Acelasi lucru il poti spune despre conceptiile fundamentaliste. Nimeni n-ar recunoaste ca le are, pentru ca nu intelege ce sunt, cu toate ca le afiseaza, crezand ca pot astfel stopa efortul ecumenismului de refacere a unitatii,insa genul lor de atitudine ingreuneaza in primul rand efortul pastrarii unitatii din interiorul Bisericii, nu din afara ei. Ce e deranjant pe forum e ca atunci cand omul iese din tipar,cand formuleaza intr-o alta maniera invatatura Bisericii, fara a-i schimba fondul, e suspectat rapid de conceptii ecumeniste, in loc sa se aiba in vedere ca afirmarea dreptei credinte nu se face in detrimentul echilibrului si a deschiderii iubitoare fata de lume. Se pune prea mare accentul pe litera formularii, in detrimentul fondului, inducandu-se fortat o incompatibilitate intre ortodoxie si dialog, orice tentativa de dialog interconfesional sau de recunoasterea unor puncte comune fiind suspectata de sincretism.
|
E adevarat ca oricine are conceptii gresite crede ca sunt bune, dar tocmai aici e problema, cei ce au conceptii ecumeniste ii considera pe cei ce nu le au fundamentalisti, conservatori, inchisi la minte, etc. Tocmai din cauza conceptiilor gresite insusite din cele ecumeniste, care schimba modul corect de intelegere a ortodoxiei si a invataturilor ortodoxe. Din cauza ca in ecumenism nu conteaza dogmele sau sunt pe planul doi cel ce are aceste conceptii nu intelege de multe ori de ce unii se agita din aceasta cauza, nu intelege de ce sfintii au luptat impotriva ereziilor. Cu atat mai mult nu intelege de ce tot spun unii de ecumenism, pentru ei ecumensimul propaga intelegerea si iubirea intre oameni, deci cel ce scrie impotriva conceptiilor ecumeniste trebuie sa fie ceva rau, neiubitor de oameni, etc.
Dar nu sunt doua adevaruri sau adevarul e la mijloc, numai cei ce au conceptii ecumeniste gresesc si trebuie sa accepte invatatura ortodoxa. Pentru ca ecumenismul e o invatatura total straina de invatatura ortodoxa, un fel de protestantism. E la fel ca orice invatatura gresita, la fel cu ce spun gresit adventistii, catolicii, penticostalii sau altii. Nu ortodocsii trebuie sa-si schimbe conceptiile si invatatura, ci invatatura gresita, ecumenista.
In rest ce spui in mesaj nu e tocmai corect, nu are legatura cu dialogul, fondul, etc., dar astea le-am mai scris, sper sa le intelegi pana la urma. Iar cu formularea intr-o alta maniera a invataturii ortodoxe, asta e de fapt modul in care unii "teologi" propaga aceste invataturi, pentru ca nu spun direct, ci pe ocolite, cu fraze multe si amestecate. Am gasit acum o carte scrisa de un teolog (de fapt e laic), numita "Dincolo de ecumenism", Vladimir Zielinsky.
http://cugetortodox.wordpress.com/20...-de-ecumenism/
E exact despre ce vorbeam, un "nou" mod de prezentare a invataturii, dar nou de tot, pana la strain de ortodoxie.
Cred ca aproape toti cei ce au conceptii ecumesnite ii considera fundamentalisti pe ceilalti, parintele Arsenie Papacioc a spus ca el e ortodox, nu habotnic sau fundamentalist. Din fericire unii nu o spus, doar o cred, dar altii se si lupta cu "fundamentalistii", fara sa vada ca de fapt ii face fundamentalisti pe sfinti, pe duhovnici, pe par. Arsenie Papacioc, pe Sf. Igantie, pe Sf. Iustin si pe toti sfintii, ca nu a fost vreunul ecumenist.
Eu am inceput sa citesc cartea sf. Iustin Popovici, citesc putin pe zi, daca vrei o putem citi impreuna:
http://www.scribd.com/doc/33017/Sf-I...-i-ecumenismul