Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Eu ți-am recomandat să mai cercetezi lucrări de cronologie, nu să-mi vii cu afirmații fără o argumentare temeinică. Organizarea timpului ține de astronomie și convenție socială, nu are valoare imuabilă.
Dacă erai documentat câtuși de puțin, știai faptul că sabatul esenian nu corespundea cu sabatul saducheilor și fariseilor, prima zi a săptămânii fiind miercuri (gregorian) și ziua a șaptea, marți (gregorian). Calendarul esenian, spre deosebire de al cel al saducheilor și fariseilor, nu era variabil, iar sărbătoarea paștelui cădea mereu într-o zi de miercuri (gregorian). Ca să nu mai spun că esenienii considerau calendarul oficial al evreilor contaminat de influențe păgâne infiltrate în mozaism în timpul captivității babiloniene, fapt confirmat de cercetările științifice contemporane.
|
Omule, încă o dată și pentru ultima dată: succesiunea zilelor săptămânii nu are nimic de-a face cu astronomia, ori cu schimbările de calendar. Cât privește "
sabatul esenian", al fariseilor, or al saducheilor nu mă interesează; ci sabatul care mă interesează e
Sabatul Domnului - numit chiar așa în Scriptură. Și de asemenea,
Domnul Sabatului - adică Iisus Hristos de la care fiecare creștin pretinde a se trage.
Citat:
Tu te lipești de o eroare frecventă a oamenilor dintotdeauna, în momentul proiectezi retrospectiv convenții umane din prezent, în epoci istorice organizate de alte convenții, total diferite.
|
Înțeleg că tu nu ești din aceeași tagmă a "
oamenilor dintotdeauna" și ești scutit de a face această greșeală...
Citat:
Însă substanța argumentației mele este concentrată pe faptul evident că adventiștii sacralizează absurd o zi stabilită prin convenție umană, și nu odihna poruncită de Dumnezeu poporului evreu.
|
Dacă prin absurd, sâmbăta n-ar corespunde sabatului din vremea Domnului Iisus, înseamnă logic că nici duminica nu mai corespunde primei zile a săptămânii din aceeași epocă

Iar dacă niciun pământean n-a observat încă această eroare (bineînțeles, cu excepția ta care faci parte din altă tagmă), este OK.
Am zis "
prin absurd", căci e absurd ca și Dumnezeu să nu-Și mai
aducă aminte când e sabat... în cazul că oamenii au uitat "
să-și aducă aminte" (Ieșirea 20,8).
Citat:
Prin urmare n-ar fi o exagerare dacă dacă aș spune că adventiștii se închină lui Cronos (zeul grec al timpului), nu adevăratului Dumnezeu.
|
Nu, n-ar fi o exagerare; ar fi o prostie! Bine că n-ai spus-o, ci ai folosit condițional optativul.