Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron
Mai oameni buni, ori a gresit, ori nu a gresit cu nimic. A facut puscarie, fiind condamnat definitiv de justitia acestei tari si a fost exclus din monahism, fiind astfel pedepsit de biserica pentru faptele lui. Mie imi pare ca e vinovat, pentru ca daca nu e vinovat cu nimic aceste sanctiuni nu-si au rostul.
Eu nu spun ca nu e posibil ca omul sa fi facut puscarie nevinovat, orice e posibil. Doar ca e improbabil, pentru ca altminteri trebuie sa explicati cu lux de amanunte cum a conspirat statul roman, in cardasie cu BOR, pentru compromiterea acestui om. Altfel n-aveti credibilitate cand ii luati apararea.
|
Expertiza medico-legala a aratat ca victima a decedat din cauza supradozei de neuroleptice administrate de medici la spital, deci avem motive sa credem ca Parintele a facut puscarie pe nedrept.
Citat:
Serios, nu va inteleg. Da, bine, compasiune puteti sa-i aratati, e treaba fiecaruia cum simte si relationeaza cu cei din jur. Dar presa va relata tot timpul cum crede de cuviinta. Personal nu ma pot supara cand asa-numitii ziaristi il iau peste picior pe acest fost calugar, parerea mea e ca merita cu varf si indesat dispretul si oprobiul public, chiar daca si-a ispasit pedeapsa cu inchisoarea (atentie, nu in totalitate).
|
Vreau să mă adresez acum și celor care, necunoscîndu-i pe cei de la Tanacu, necunoscînd-o pe răposata Irina, au putut rosti în fața camerelor de filmat și în presa scrisă că susțin și consideră dreaptă condamnarea călugărilor.
Nu vreau să-i întreb dacă au cercetat vreodată pe cei din temniță ca să vadă cum trăiesc, ci dacă măcar și-au pus vreodată problema ce este o pușcărie și ce înseamnă ca un om, care are o singură viață ca și ei, sa fie privat de libertate.
Ințeleg că nu-i putem scoate pe toți din pușcărie, dar măcar să nu ne bucurăm cînd cineva nimerește acolo.
din cartea
Pentru cine bat clopotele la Tanacu? a Ieromonahului Savatie Bastovoi.
Citat:
Asadar, omul nu numai ca e vinovat direct sau indirect de moartea unei tinere fete, avand sange pe maini, impreuna cu maicile care i-au fost complice, dar a mai fost si dat afara din biserica. Propun ca cei care vor sa-i arate mai mult decat compasiune sa-l urmeze, sa se lepede de BOR, ca sa stim si noi o treaba. Nu poti sa recunosti autoritatea bisericii si in acelasi timp sa crezi ca ce-a facut acest om e ceva intemeiat, din moment ce insasi biserica a considerat de cuviinta sa-l dea afara din randurile sale.
|
In istoria Bisericii mai sunt cazuri in care s-au luat decizii gresite, vezi de exemplu viata Sfantului Ioan Gura de Aur, viata Sfantului Maxim Marturisitorul, viata Sfantului Antim Ivireanu.
Citat:
Edit: de fapt, daca omul merita sa fie iertat si acceptat, de ce nu-i arata biserica compasiune si intelegere?
|
In cartea
Pentru cine bat clopotele la Tanacu? poti gasi un punct de vedere intemeiat si realist pentru care Biserica nu ii arata compasiune si intelegere.
Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj
|
Multumim Laura pentru link-uri.