View Single Post
Vechi 01.05.2012, 20:49:59
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
EToate exemplele sunt cin VT. VT se baza pe legea talionului: "ochi ptr ochi si dinte ptr dinte"i.
Legea talionului a fost foarte buna atunci, fata de ceea ce exista inainte, a stopat numeroasele abuzuri si in pofida cruzimii, ea a stabilit un principiu de mare milostivire: razbunarea nu trebuie niciodata sa fie mai mare decat ofensa.

Cum era inainte de legea talionulului? Razbunari extrem de sangeroase: "Am ucis un om pentru rana mea și un tâlhar pentru vânătaia mea. Dacă pentru Cain va fi răzbunare de șapte ori, pentru Lameh, de șaptezeci de ori câte șapte" (Gen 4,23-24).

Legea talionului era adresata judecatorului (Deuteronomului (19,16-21), singurul care o putea aplica, deci nu s-a dat pentru a fi aplicata de fiecare persoana in parte. "Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" nu a fost inteleasa in mod literal, era vorba numai de un mod de a exprima ca nici o pedeapsa nu trebuie sa fie superioara ofensei primite, insa era lasata la aprecierea judecatorului alegerea pedepsei juste, pentru a nu exista nedreptate. Iisus Hristos a fost cel care a introdus spiritul iertarii, care a incercat sa-i faca pe oameni sa constientizeze ca razbunarea, oricat ar fi de justa si controlata, da nastere la noi resentimente si implicit, nu are loc in viata crestina. Legea talionului se adresa judecatorului, invatatura lui Iisus era adresata omului ofensat si ranit, deci el n-a abolit legea talionului, ci a aratat ca ea poate fi depasita de comportamentul omului.

Citat:
În prealabil postat de apophis Vezi mesajul
Pentru inceput vreau sa rog adminii sa aiba bunavointa sa nu stearga topicul si nici sa ma baneze pentru ceea ce postez aici, asa cum au mai patit altii, doar suntem pe forumul crestin ortodox, bunavointa si milostenia e la ea acasa aici.
La al catelea cont sunteti pe acest forum sau de unde stiti ce au patit "altii"? In loc de copy-paste al unui text ce circula pe diverse site-uri, ati fi putut sa cititi sectiunea Vechiul Testament, unde sunt discutate multe din punctele pe care le-ati evidentiat. Nu ati avut curajul sa postati si titlul "Bilia nu e un model de moralitate", pe care l-ati dat atunci cand ati postat textul pe alte site-uri? :) Eu cred ca n-ati rasfoit deloc Biblia, ci doar v-a incantat parerea materialistilor francezi ce numeau Bilblia o calauza de imoralitate si le-ati copiat textul. Daca ati fi citit-o, ar fi fost imposibil sa nu faceti unele conexiuni.

Last edited by ioanna; 01.05.2012 at 21:25:35.
Reply With Quote