03.04.2012, 07:11:46
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de Yasmina
Acum revenind la subiect, imi amintesc ca si eu am ramas socata cand mi-am vizitat prima oara rudele in Ardeal(aveam 13 ani) si nu prea intelegeam ce vorbesc! Ce-i aia " Servus"??? De ce nu"Bonjour","Hello"???
|
Termenii de "hello" sau "bonjur" n-au radacini aici, de aceea nu se folosesc. Sute de ani s-a folosit “servus” in Ardeal, (si in tot arealul austro-ungar, servus exista si in ceha, croata, poloneza, germana) de aceea formula e una impamantenita, pentru noi e familiar sa ne salutam asa, e un salut spontan, natural, cu care suntem obisnuiti. Chiar e ciudat sa auzi un “bonjor”, “hello”, “ciao” , "pa", chiar si “buna”, insa nimic scandalos, daca e intre prieteni. De cand am "cucerit" Italia, auzi tot mai des un "ciao". (ce provine de la sciavo-sclav, deci are aceasi acceptiune ca si servus) "Servus" e o forma traditionala, care s-a pastrat, chiar daca astazi fondul s-a schimbat. Original,era folosit ca o formula politicoasa de adresare, asa se adresa si romanul superiorului si maghiarul, astazi s-a transformat intr-un salut informal. Nimeni nu saluta cu "servus" superiorii, profesorii, varstnicii sau in alte situatii cand codul bunele maniere iti cere sa te adresezi la modul formal, ci e un salut strict amical, pe care il consider oricum mai potrivit decat “buna”, ce denota o necunoastere a limbii romane, incultura. Cum sa saluti cu un adjectiv? (si dupa te mai bati si cu pumnul in piept ca tu vorbesti romaneste, nu ca aia din Cluj, doar prostul nu e prost, daca nu e si fudul. ) Mai degraba ii spui prietenului "salut". Initiatoarea topicului sublinia oricum altceva, lipsa de politete a unora, ce uzeaza de saluturi informale cand situatia cere sa fii respectos.
Last edited by ioanna; 03.04.2012 at 07:50:23.
|