Citat:
În prealabil postat de iustin10
Peste tot am afirmat doar ca Hristos este in toti oamenii ,si se arata deslusit in cei ce iubesc din toata inima si fac bine celorlalti. Daca eu sunt ne-crestin pentru asta ...as vrea sa stiu atunci ce nmai inseamna sa fii crestin? Daca principala porunca a Mantuitorului vi se pare de o importanta secundara,doar pentru ca pe acel om nu scrie credincios,dar nu va uitati in sufletul lui,atunci v-as sfatui eu sa va intoarceti la izvoarele simple ale credintei .
Credinta nu se masoara in vorbe , ci in puterea de a iubi .Intai pe oameni ,si de abia apoi pe Dumnezeu .
|
Iustin, eu nu am afirmat ca esti necrestin, fiecare suntem ortodocsi prin adoptie, prin har, si toata viata avem posibilitatea sa ne indreptam si sa ne mantuim. Nepracticant nu inseamna neortodox. Asadar esti in BO atata timp cat esti in comuniune euharistica, dar e bine sa intelegem si drepata credinta, de aceea spunem tot timpul crezul, care nu e o rugaciune, ci ceea ce credem.
Multi dintre noi avem si idei si conceptii gresite, de multe ori preluate din afara ortodoxiei. Parintele Dumitru Staniloae a numit ecumenismul panerezia secolului, dupa sfantul Iustin Popovici. E vorba de conceptiile ecumeniste, nu de intalnirile ecumeniste.
Practic din ce am observat ecumenismul e un fel de noua religie care apare in toate cultele, are noi dogme. Desi se spune in viziunea ecumenista ca dogmele nu conteaza are propriile dogme, invataturi, diferite de crestinism si ortodoxie.
Cuviosul Paisie Aghioritul a remarcat ca toti ecumenistii vorbesc de iubire ca si cum doar ei ar avea si ceilalti nu.
Uite aici o invatatura gresita pe care ai preluat-o de la altii, Iisus ne spune sa iubim pe Dumnezeu mai presus si apoi pe altii la fel ca pe noi, nu invers. Asta cu omul inainte e de fapt o conceptie umanista, cam aceeasi cu filozofia lui Voltaire, de aici provin neintelegerile.
Nu stiu daca atunci cand ai spus ca Hristos este in toti oamenii te-ai referit la sensul figurat, altfel este o idee preluata din panteism, adusa in vest de filozofii panteisti si new-age. Asta afirma o parte din curentul new-age ca toti suntem divini.
Indumnezeirea de care se vorbeste in ortodoxie e prin har, noi prin Sfintele Taine luam har, nu luam nici pe Iisus in noi, nici pe Duhul Sfant, ca altfel am deveni parte a Sfintei Treimi. Si astfel ne putem asemana cu Hristos si sa ii urmam prin fapte. Dar nu toti oamenii, doar cei ce au parte de har in Biserica.
Pentru toti oamenii e o alta invatatura, toti suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Asemanarea ma pierdut-o prin Adam, dar unii au recapatat-o prin har, cu ajutorul lui Iisus. Chipul a ramas in toti oamenii, doar ca ceva degradat, iar chipul nu e asemanarea, ci e vointa, ratiunea, liberul arbitru, etc., ceea ce ne difenetiaza si de animale. De aceea oamenii sunt capabili de fapte bune si rele, si din proprie vointa. Altfel nu ar mai fi fapte rele, doar Calvin a invatat ca firea umana a cazut de tot prin Adam si oamenii pot face fapte doar prin divinitate.
Un lucru bun, crezi ce spune Biserica si sfintii, mai ramane doar sa intelegem si ce spune Biserica. Cum ti-am spus, si eu am idei din acestea straine pe care nu le constientizez, le mai observ la un moment dat si incerc sa le indrept. Noi nu putem observa care ortodocsi au mai multa iubire, care nu, asta doar Dumnezeu stie. Asa erau si unii sfinti, unii erau mai asprii, altii mai blanzi, dar toti la fel in iubire, mult mai multa decat noi. Bland nu insemna sa creada tot ce aude sau i se spune, toti sfintii erau hotarati si tari.