Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Nu m-ati suparat cu nimic. Probabil ca nu am darul oratoriei. Nu prea pot exprima, tot ce simt si ce inteleg in toata profunzimea, pentru ca nu gasesc echivalent in cuvintele noastre omenesti prea sarace. insa am incredere ca Dumnezeu toate mi le va da, inclusiv exprimarea inteleasa, daca va voi.
Exprimarile de ordin general ale lui Iustin de genul: toti oamenii sunt Hristos, Dumnezeu este iubire , bucurie, deci sentiment, sau Hristos este sufletul omului, nu sunt deloc ortodoxe si de fapt nici nu sunt Adevar.
Aceasta este o filosofie orientala influientata de cateva scrieri ale Sfintilor Parinti.
Dl. Mihnea a remarcat bine cand a spus "dupa creatie si dupa adoptie".
toti oamenii poarta chipul lui Hristos. insa asemanarea....... noi am cam schimonosit chipul lui Hristos cu pacatele noastre. nu vorbesc acum de firea cea dintai inainte de caderea in pacat si de firea cea cazuta ca e mult de spus.
Sigur ca trebuie sa vedem aproapele nostru ca pe Hristos si sa gandim ca tot ce facem facem - ca si cum am face lui Hristos - .Insa nu trebuie sa identificam oamenii ca persoane, cu persoana lui Hristos.
Pentru ca Hristos este persoana, ce se lasa descoperit si cunoscut de noi in masura in care ne invrednicim.
Ca sa putem ajunge cu adevarat la intelesurile adanci , trebuie traire crestina, practica. foarte multi oameni sunt filosofi, insa nu practica catusi de putin trairea ortodoxa.
Fara trairea crestina, fara metanii si rugaciune, fara ascultare, niciodata nu vor ajunge la intelesurile adanci ale ortodoxiei.
Rugaciune, si planset, si umilire, si cainta pentru pacatele savarsite si atunci Dumnezeu dezleaga si mintea prostului si mintea filosofului.
Cu Dumnezeu trebuie sa vorbim sincer, pentru ca Dumnezeu este persoana. Asta trebuie sa facem in rugaciune, sa vorbim sincer cu Dumnezeu, sa il rugam sa ne invete si sa ne lumineze. Atunci vom simti Duhul Sfant cum ne invata si ne lumineaza.
|
Va inteleg daca ati fost derutata de folosirea, uneori, inadecvata a termenilor, insa eu nu ma impiedic de asta. Incerc totdeauna sa iau intentia buna a preopinentului, nu caut neaparat "gauri" dogmatice in exprimarea unei idei. Ca si ala care vrea sa gaseasca nod in papura, va gasi daca asta cauta. Eu am sarit peste termenii inadecvati si am inteles mesajul lui nu ca si cum Hristos ar fi complet intrupat in fiecare om, ci ca se referea la darurile pe care Hristos le revarsa cu generozitate peste tot omul. Dar, sigur, nu recomand sa faca toti ca mine, ca nici nu sunt un exemplu bun, fiecare procedeaza conform cu inima sa. Eu vad in Iustin un crestin cu mult inaintea mea, un om cu mult bun simt si cu o inima mare si il stimez pentru acest lucru. Eu iau ca exemplu de atitudine ortodoxa aici pe forum atitudinea unui Marius22, a unui Windorin sau a unui Costel, pe acestia eu nu i-am vazut sa corecteze la tot pasul postarile altora. Sigur, asta nu inseamna ca nu faceau si ei comentarii la unele lucruri care li se pareau gresit intelese sau gresit exprimate da altii, dar o faceau cu atat de mare delicatete si tact incat critica nici nu se simtea. Aproape ca isi cereau ei scuze ca nu ai inteles tu bine. Ei mi se par cu adevarat traitori ai ortodoxiei, pentru ca respira blandete, bunatate, rabdare, smerenie, adica roade ale Duhului. Pacat, doar, ca posteaza asa de rar. Si dvs aveti foarte multe lucruri frumoase de spus, si foarte adanci, nu trebuie sa pierdeti timpul si energia corectand pe altii. Spuneti ce aveti mai bun in dvs fiindca aveti, am verificat asta, si sunteti cu mult mai folositoare cand scoateti la lumina margaritarele din inima dvs. Stiu ca din modestie o sa spuneti ca nu sunt ale dvs, ci ale Sf. Parinti, stiu asta, dar au fost "mestecate" de dvs, au fost trecute prin filtrul gandirii dvs si au primit caldura inimii dvs. Se vede asta, adica, nu sunt seci, reci si scoase din buzunar, ci vin din inima dvs calda.
Iertare de divagatie.
Har, smerenie si jertfa de sine.