Citat:
În prealabil postat de VladCat
Ce faceți atunci când simțiți începutul ăla de disperare și nu puteți să vă rugați, nu puteți să vă ocupați cu activități ce presupun efort intelectual ? (citit, studiat etc.)...mă refer la momentele alea când te ții cu dinții să nu cazi. Eu de regulă am o activitate foarte haotică în acele clipe care se rezumă propriu-zis la a aștepta să treacă criza. Înainte mai încercam să caut compania unuia sau a altuia în astfel de momente, dar am observat că iese nasol așa încât acum strategia se rezumă doar la așteptare. Vroiam să văd dacă aflu pe aci vre-un obicei mai ziditor. Amintesc că de rugăciune sau lectura celor sfinte nu se pune problema în momentele respective.
|
Cum au spus și frații, mai sus, ai ales un subiect execelent. Cred că la un moment dat în viață toți ne-am confruntat cu astfel de situații.
Într-adevăr îndelungă răbdarea este calea de ieșire. Dar răbdarea nu este totuna cu așteptarea. Răbdarea adevărată, în Hristos, este aceea în care nu cârtești un singur cuvânt împotriva lui Dumnezeu, în care îți neglijezi total voia și logica ta, și lași totul în mâinile Domnului. Bineînțeles că, puțini dintre noi sunt aceia care reușesc asta, și atunci când suntem învadați de cohorte de gânduri depresive suntem predispuși la a sta de vorbă cu ele, și astfel le oferim posibilitatea să ne cotropească mintea cu totul. Și cum de la minte pleacă totul, o dată cotropiți suntem lipsiți total de apărare și capitulăm, transformându-ne în niște marionete ale necuratului.
Lăsând la o parte soluțiile expuse de ceilalți frați, care sunt eficace, de altfel, dar valabile numai de la caz la caz, eu cred cu tărie, că singura soluția este Sfânta Rugăciune.
Frate drag, rugăciunea nu presupune efort intelectual. Dintre zecile de gânduri pe care le ai, unul singur este de ajuns să-l îndrepți către Dumnezeu. "Doamne" e de ajuns să spui în gând, sau cu voce tare. Dacă ai simțit că Domnul este singurul tău ajutor, că El este Tatăl ce te iubește cum nu ești în stare să-ți închipui, că ești atât de păcătos că nici o simplă rugăciune nu poți să spui, că ești atât slab dar cauți să iei un gram de putere de cel Preaputernic, că totul se întâmplă pentru îndreptarea ta, că ești dispus să tai și puțin din moțul mândriei tale care îți orbește discernământul, atunci ai spus cea mai mare rugăciune printr-un singur cuvânt. Nu este ușor să faci asta, dar nici imposibil, că Dumnezeu nu a lăsat rugăciunea doar marilor trăitori, pustnici, sfinți și alți cuvioși, a lăsat-o pentru tot omul. Indiferent cât de prost, ticălos și disperat este.
De aceea Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să ne rugăm neîncetat, ca în vremurile de pustiire, să fim deprinși cu rugăciunea, cu gândul către Dumnezeu. Nu trebuie să citești biblioteci întregi de cărți și tratate de teologie, ci îți trebuie doar nițică dorință de a te apropia de Dumnezeu. Ai liberul arbitru, da? Dar de la Dumnezeu, nu uita. Păi fă ceva cu el, nu-ți bate joc. Propune-ți să schimbi ceva. Propune-ți să te îndrepți cu adevărat ca și când viața ta depinde de asta în orice moment, nu așa ca un experiment superficial. Dacă știi că de la minte pleacă totul, atunci pune mâna și vindec-o, administrându-i cât de des acest medicament al rugăciunii. A te ruga neîncetat înseamnă a pomeni numele cel Sfânt al Domnului în toată vremea. Că n-o să fii în stare să spui 24 din 24 este foarte probabil, dar tot o să-ți obișnuiești mintea cu Dumnezeu. O să-ți fortifici treptat sistemul de apărare împotriva gândurilor necurate, care de venit vor veni tot timpul...nu-ți vor da pace toată viața. Așa că nu mai sta cu mâna în sân...și pune-te pe treabă! Străduiește-te, că Dumnezeu vede că vrei și o să te ajute!
Nu-i așa greu doar să rosteși rugăciunea minții. De simțit cu adevărat, o să ajungi când o să rânduiască Maica Domnului. Tu fă-ți datoria și spune-o. Și un copil poate s-o repete dacă-l înveți...
Iată niște cuvinte de mare folos, culese din "Hrană duhovnicească" (Sfântul Ioan Iacob Hozevitul), pe care, te rog îngăduie-mi să le expun, deși poate nu le găsești relevante sau nu este ceva nou pentru tine, dar nădăjduiesc că merită citite sau recitite, de către noi toți:
<<Nu este altă armă mai puternică în cer și pe pământ decât chemarea cea sfântă a Domnului nostru Iisus Hristos.
Când rostim începutul acestei rugăciuni, "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu", atunci noi mărturisim în scurt toate tainele Credinței noastre, căci, (după cum spun unii dintre Sf. Părinți) aceste cuvinte cuprind în ele toată Sf. Evanghelie pe scurt.
Acestea sunt cele cinci cuvinte, despre care pomenșete Sf. Apostol Pavel în cartea cea către Corinteni, unde zice: "Voiesc mai bine cinci cuvinte cu mintea, decat zece mii de cuvinte cu limba". Pentru aceasta și Rugăciunea lui Iisus se mai zice și "Rugăciunea minții".
Iar când rostim și celelalte cuvinte din Rugăciunea lui Iisus, adică: "miluiește-mă pe mine, păcătosul", atunci noi mărtusrisim nevrednicia și josnicia noastră, cerând de la Domnul milă, căci dacă avem mila Lui, atunci toate cele bune le avem.
Deci, rugăciunea aceasta curpinde în sine și mărturisirea Credinței și cererea noastră de mântuire.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul (păcătoasa) și Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul (păcătoasa).>>
<<...se cuvine să nu luăm seama ca nu cumva să primim sfaturile cele vătămătoare de suflet ale vicleanului, care în tot chipul se străduiește să țină mintea noastră departe de Dumnezeu...
Însă omul cel râvnitor face deopotrivă. El se străduiește în tot chipul să-și țină mintea unită cu Dumnezeu, ferindu-se să primească și să rumege cugetele cele viclene, pe care diavolul, ca un zugrav prea meșter ce poate închipui toate, le plăsmuiește în inima noastră făcând închipuirea patimilor, alteori arătând chipurile păcatului, iar alteori zugrăvind diferite persoane și fețe în minte...
...Unde se află omul cu trupul, acolo să aibă silință să-și adune mintea. Să fie străjer așa de treaz, încât să nu dea voie la nici un gând străin să pătrundă între inima lui și pomenirea cea prea folositoare de suflet a lui Hristos.
Dacă cumva din nebăgare de seamă s-ar întâmpla a se strecura vreun cuget viclean, care s-ar pune zid între inimă și și pomenirea lui Hristos, atunci se cuvine a alerga cu sârguință către Domnul și a striga către El, ca venind, să izgonească gândul care tulbură mintea.
De asememea, dacă vreodată diavolul ar răpi mintea și ar căpăta învoirea ei, atunci este nevoie ca cel ce s-a răpit să nu zăbovească în această uimire înșelătoare și în nevoire, ci degrabă să se sârguiască a se slobozi din aceasta, ca nu cumva învoirea aceasta a minții să-i fie socotită ca un păcat înaintea lui Dumnezeu, la ziua Judecății, când Judecătorul a toate cunoscător, va descopri, cugetările cele ascune ale inimilor omenești.
...fraților, iubitori de Dumnezeu, îndeletniciți-vă totdeauna la această rugăciune și fiți cu răbdare pentru Domnul, până când veți dobândi mila și îndurările Lui. Să nu cereți alta nimic decât mila Lui cea nemărginită și aceasta este de ajuns pentru mântuirea voastră.
Însă cerând de la Dumnezeu mila Sa, strigați cu inimă înfrântă și smerită, de dimineața până seara și, de este cu putință și toată noaptea, zicând neîncetat: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi"...>>