Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Felul cum a procedat avva Ammona e un exemplu viu de aplicare a iconomiei duhovnicului. (...)
Mântuire nu înseamnă a scăpa de chinurile veșnice, ci a înainta nesfârșit în unirea cu Dumnezeu. (...)
|
Amin, amin. Nimic mai adevărat decât Adevărul Acesta!
Citat:
În prealabil postat de Mihailc
În versiunile denaturate ale creștinismului căzut în religie, mântuirea e totuna cu (auto)asigurarea eu-lui că scapă de iad. (...) sunt forme de minciună camuflate în produse pietiste de larg consum.
|
Dumnezeu cu tine, Mihailc. Și ai perfectă dreptate. Cei mai mulți fug către Biserici din frica de iad, de teamă și pedeapsă și mai puțin, datorită dorinței "de a fi acasă", de a fi întru Cel ce este Iubire sau "înaintării nesfârșite în unirea cu Dumnezeu", după cum bine spui.
Dar canoanele și normele bisericești sunt reperele vieții noastre duhovnicești și morale și este bine să ni le asumăm ca atare. Le respectăm în duh, firește. Dar când se spune la canon 1 an (sau 2?) oprire de la împărtășanie pentru fumători, există, oare, "loc de întors"? Da, există, pentru cel care respectă canonul în duh: zilele de oprire pot fi diminuate prin înmulțirea orelor / zi dedicate rugăciunii și a zilelor de post, putând fi redus canonul chiar și la o lună.
Evident, că există o variabilă foarte importantă: credinciosul. Și aici mă abțin, nu de alta, dar de aici încolo acționează duhovnicii.
Oricum, calea mântuirii nu înseamnă flori și premii, înseamnă luptă aspră, chin și răstignire, frățiile voastre, decorațiile le primim la sfârșit!
Doamne ajută