Domnule Lucian, încerc să vă lămuresc... Nu să vă conving, căci conform prejudecății mele (am și eu prejudecăți) sunteți iremediabil pierdut. Pierdut nu în sensul pierderii mântuirii, ci iremediabil pierdut în
meandrele concretului unei dogme deplorabil de străină Bibliei!
Deci vreau să vă lămuresc că în primul rând nu m-am referit la Lazăr din Betania în acea frază, dar asta nici nu mai are importanță... Lucrul cel mai important, care pentru dumneavoastră observ este indiferent: eu fac o distincție clară între
suflet și
suflarea de viață, iar această distincție o realizează și Scriptura. Nu mai revin asupra subiectului, s-a discutat destul.
Pentru a nu-mi reproșa iar evitarea unui răspuns: pot fi de acord că momentul învierii a fost când Iisus S-a rugat Tatălui, iar Acesta a realizat minunea învierii, iar când Domnul l-a strigat pe Lazăr să iasă afară din mormânt, prietenul Lui era deja înviat... deși diferența între cele două evenimente e doar de câteva secunde...
"Și zicând acestea, a strigat cu glas mare: Lazăre, vino afară!" (Ioan 11,43 - versiunea Sinodală)
Acum, "ascultați" puțin acel strigăt cu "glas mare" [μέγας φωνή](din grecescul megas fone provine și termenul modern "megafon") și recunoașteți că Iisus Hristos poate să cheme la viață morții cu strigătul Lui puternic, doar este Dumnezeu! Parcă așa credeau ortodocșii cândva...
Acum mai "ascultați" un "megafon" biblic care învie morții:
"Căci Domnul Însuși, la un strigăt de poruncă, la sunetul vocii arhanghelului și la sunetul trâmbiței lui Dumnezeu, Se va coborî din cer și, mai întâi, vor învia cei morți în Cristos" (1 Tes. 4,16 - versiunea NTR)
Recunoașteți acum în vocea puternică a Arhanghelului pe Hristos care învie morții? Nu vă precipitați a-mi replica că Arhanghelul nu-i Hristos. Un înger nu poate învia 1.000.000.000 (să zicem aproximativ) de morți! Așteptați liniștit cireașa de pe tort...
Același "
megafon" se aude pe cruce și morții înviază:
50. Iar Iisus, strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul.
51. Și iată, catapeteasma templului s-a sfâșiat în două de sus până jos, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat;
52. Mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților adormiți s-au sculat.
53. Și ieșind din morminte, după învierea Lui, au intrat în cetatea sfântă și s-au arătat multora. (
Matei 27 - versiunea Sinodală)
Și acum, cu voia dumneavoastră (ba chiar și fără ea), cireașa de pe tort:
"Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!""(Iuda 1,9)
Același (căci Biblia nu ne prezintă un altul) Arhanghel care va învia toți drepții din istoria pământului cu glas puternic la revenirea Sa, l-a înviat și pe Moise când Se certa cu diavolul. Bănuiesc că se certa cu voce de megafon, căci n-am auzit pe cineva să se certe în șoaptă...
Cred că cireașa aceasta (deși e o
cireașă amară) a răspuns întrebărilor puse de mai mulți domni în ultimele două zile.
Mie îmi ajută căci e conform cu realitatea, dumneavoastră probabil trăiți într-o realitate paralelă, ori în cel mai fericit caz într-una secantă. Atât modelul
trup + duh = suflet viu (vezi Gen.2,7) cât și exemplul
scânduri + cuie = ladă (vezi atelierul de tâmplărie) sunt conforme realității. Ba aș zice că ne putem încrede mai mult în Cuvântul lui Dumnezeu decât în propriii noștri ochi de tâmplari amatori. Spuneți că nu-i așa!
Conform analogiei, tocmai ați sugerat că cuiele sunt în același timp și lada, iar cuiele nu se înțelege clar dacă sunt depozitate în buzunar ori merg deja în cele două locații - tipic pentru filosofia Babilonului! Ducând spre absurd elementele analogiei (așa cum mi s-a mai demonstrat în cazul pildei bogatului) se pare că nu aveți doar cele două buzunare pentru depozitat cuie, ci mai aveți unul la piept ("Sânul lui Avraam") și unul -să iertați- la... fundul (talpa) Iadului. Nu duc mai departe paralela și cu fratele dumneavoastră catolicul cu buzunarul Purgatoriului, sunteți oricum destul de limitat în mișcări: atenție să nu vă împungă cuiele!
Revenind la lucruri mai serioase, trebuie să acceptați modelul scripturistic:
"Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie [נֶפֶשׁ]." (Facerea 2,7 - versiunea Sinodală)
adică:
trup + suflare de viață = suflet viu
Sufletul viu, ființa vie, omul viu este o rezultantă, nu o componentă antropologică. Acest
suflet [
נֶפֶשׁ]
nephesh din originalul ebraic are și sensul de ființă vie, om viu. Comparați cu originalul versetele din
Facerea 12,5;
36,6;
Levitic 4,2 și alte zeci si zeci de versete ale V.T. Faceți același lucru și cu corespondentul grecesc al sufletului [
ψυχη] (numărul textelor va fi mult mai mare) și vă veți convinge că termenul nu se referă la vreo entitate ce poate trăi idependent de trup după moartea omului.
Suflarea de viață (cuiele) la "dezasamblarea omului" (moartea) ia drumul de unde a venit, adică la Cel care a dat-o:
"mai înainte ca praful să se'ntoarcă în pământ așa cum a fost și suflarea să se'ntoarcă la Dumnezeu, la Cel care a dat-o." (Ecl.12,7 - versiunea Anania)
V-am dat versiunea I.P.S. Bartolomeu Anania, căci versiunea oficială Sinodala e pocită rău la acest verset. Va vedea traducătorul cum se va descurca la Dreapta Judecată cu pocitania dumnealui.
Această "piesă" de la "dezasamblare" - [
רוּחַ]
ruach (
Ecl.12,7), este una și aceeași cu cea de la "asamblare" (
Facerea 2,7) -
suflarea de viață.