Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare
|
Credeau doar ce zice Scriptura, respectiv ce se citea din Scriptură în sinagogi (în cazul analfabeților) cu privire la starea omului în moarte. În consecință, evreii nu aveau parastase, pomeni pentru cei morți, lumânări pe morminte, dezgroparea și spălarea oaselor la nu știu ce perioade, dezgroparea și puparea "moaștelor" de sfinți, etc. Adică păgânismele întâlnite astăzi în practica creștinilor nominali.
Citat:
Si de ce constituie acesta un argument? Si evreii aveau invatatura judecatii. Doar ca nevenind Hristos nu exista Judecata Particulara, toti mergeau in Iad si aveau sa fie Judeecati in Ziua de Apoi.
|
După venirea lui Hristos s-a schimbat cumva regula? Oamenii sunt înviați înainte de ziua de apoi? Găsiți așa ceva scris în Biblie? Dacă da, va trebuie să dați o dovadă (sau două) în acest sens!
Citat:
De ce este acest verset o dovada a faptului ca sufletele "trageau un pui de somn?
|
Pentru că așa spune Hristos:
"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit [κεκοίμηται ]; Mă duc să-l trezesc." (Ioan 11,11) Observați că ucenicii folosesc exact aceeași expresie [κεκοίμηται ](Ioan 11,12) crezând că Lazăr chiar "trage un pui de somn", nu că ar fi mort.
Nu acesta e argumentul suprem pentru un creștin? Are Filon și Platon o autoritate mai mare decât Hristos!?
Citat:
Marta se referea exact la invierea fizica. Atat.
|
După Scriptură mai cunoașteți o altfel de înviere decât cea "
fizică"? Vă rog nu-mi veniți cu exemple de "
înviere" metaforică (gen Luc. 15,24.32), ci cu exemple de înviere reală, concretă, pipăibilă (cum a experimentat-o Toma)!
Citat:
Da, nu le dadea e"xplicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului" ci le vorbea despre viata viitoare. Faptul ca cei pacatosi vor fi chinuiti vesnic sau exterminati nu reprezenta un element important.
|
Domnule, aceea nu e "
viața viitoare", ci "
moartea viitoare" (moartea a II-a)! Misiunea lui Hristos nu a fost aceea de a duce "
vestea cea rea a Evagheliei"- contradicție de termeni la fel de nefericită ca și "
morții vii" ai dogmaticii ortodoxe. În fața mulțimilor însetate de mântuire, Hristos le zugrăvea frumusețea Cerului, puritatea oamenilor mântuiți din această lume și locuirea lor împreună cu Dumnezeu. Nu scenele terifiante ale caznelor cu draci încornorați și încopitați de pe pereții Voronețului!
Citat:
Am explicat exact in mesajul la care mi-ati raspuns. Am spus de ce nu vorbeste Scriptura despre ce ar fi povestit. Am spus si care ar putea fi explicatiile pentru care cei inviati nu ar fi povestit daca asta s-ar fi intamplat. Dar se pare ca ati ales sa ignorati partile alea si adresati intrebari la care am raspuns sa ne rotim din nou in jurul cozi pentru a sustine dupa ca nu sunt argumentate si valide invataturile si explicatiile.
|
Ați explicat, nu zic nu... la explicații savante vă pricepeți... la un singur lucru n-ați răspuns și probabil n-o să răspundeți (căci nu există răspuns) în vecii vecilor:
versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup"