Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Fara sa am pretentia ca sunt detinatorul adevarului absolut asa presupuneam si eu : Și le zicea: „Bun de tot!, voi ați lepădat porunca lui Dumnezeu ca să vă țineți datina voastră!. Desi se refera la datini, nu la invataturi. Asa cum exista datini ce nu respecta invataturile Bisericii Ortodoxe (practicate de ortodocsi, nu de altii, ca ortodocsii sunt departe de a fi perfecti) asa erau si atunci. Asta e parerea mea, oricum e clar ca pe acest verset nu vom ajunge la un consens.
|
Clar. Și nu vreau să insist pe acest subiect, că se va finaliza cu o nouă postare de-a mea pe topicul "
Diferențe între versiunile Scripturii"...
Oare ce împiedică Biserica Ortodoxă ca să se debaraseze de aceste datini neconforme Scripturii? Oare nu tocmai valoarea lor de "învățătură" ortodoxă?
Citat:
În prealabil postat de Lucian008
India era un simplu exemplu, ma refeream la faptul ca scrierilor Parintilor Apostolici nu au ajuns la toti. Si asta e chestie de logica.
|
Dacă prin "
Părinții Apostolici" înțelegeți pe sfinții evangheliști și sfinții apostoli vă înșelați. Vă dau doar o sugestie:
"Adevărat vă spun că, oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va istorisi și ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei." (Marcu 14,9)
Nu cred că sfinții apostoli au putut trece chiar în toate sutele de mii de localități pentru a propovădui Evanghelia. Acest lucru l-au făcut scrierile lor (Evangheliile și Epistolele).
Citat:
În prealabil postat de Lucian008
ce ne facem atunci cu cei increstinati pana la scrierea evangheliilor?
|
Aceștia au fost încreștinați de martorii direcți ai Mântuitorului (sfinții apostoli) nu de Sfânta Tradiție (autorii și preceptele ei).
Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Ce ne facem cu faptele pe care le-a facut Mantuitorul si despre care Sf Ap Ioan spune ca nu au fost scrise ptr ca nu ar fi incaput in lumea intreaga? Daca ele au fost transmise orala, si o parte clar au fost, de unde avem autoritate sa le negam?
|
Acele
fapte nu înseamnă
învățături, doctrine, porunci; de aceea sfinții evangheliști nici n-au considerat importantă consemnarea lor.
Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Si ca sa raspund la o posibila intrebare care ar putea veni din partea dvs: Cine a facut sortarea, sau cine le-a dat autoritatea sa faca sortarea? Raspunsul e simplu: Sfinti Parinti
|
Autoritatea este dată de însăși acele scrieri sun inspirația Duhului Sfânt. Autoritatea unei cărți este dată de autorul ei (trecut chiar pe copertă alături de titlu), nu de zețarul ori legătorul acelei cărți.
Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Aveti dreptate, poate avea dreptate doar cel mult una dintre parti. Dar, din ceea ce ati citit dvs (si am vazut ca aveti destule cunostinte despre istoria crestinismului) care e parerea dvs? PS Astept un raspuns obiectiv cu privire la consecventa invataturilor, nu despre corectitudinea lor. Bineinteles daca v-ati format o parere.
|
Ca să fiu sincer, învățătura (atât cea ortodoxă, cât și cea catolică) este consecventă. Din nefericire, această consecvență nu este [totdeauna] în raport cu învățătura Scripturii, ci cu bazele puse de conducătorii lor religioși (ai celor două Biserici).