Pretextele de acest tip, cu posesia armei de distrugere în masă, nu mai conving pe nimeni, după ce SUA au atacat Irakul sub acest pretext, negăsind nimeni nicio armă de distrugere în masă acolo.
Ceea ce americanii numesc "război preventiv" nu corespunde doctrinei catolice asupra condițiilor războiului just.
Nu o spun eu, o spune episcopul greco-catolic din SUA, Monseniorul Ion Mihai Botean, care în
scrisoarea pastorală din Postul Paștelui anului 2003 definește participarea la acest război ca păcat grav și, cu autoritate apostolică, interzice greco-catolicilor aflați sub jurisdicția sa să participe în vreun fel în război.
Iată, mai exact, un extras din cuvintele preasfinției sale: "
Eu, prin grația lui Dumnezeu și favoarea Scaunului Apostolic Episcop al Eparhiei Sf Gheorghe din Canton, trebuie să vă declar vouă, poporul meu, de dragul salvării voastre ca și salvării mele, că orice participare directă sau suport acordat acestui război împotriva poporului din Irak este în mod obiectiv un păcat grav, o materie de păcat de moarte. Dincolo de orice dubiu rezonabil este faptul că acest război este incompatibil moral cu Persoana și Calea lui Isus Cristos. Cu certitudine morală eu vă spun vouă că nu întrunește nici măcar standardele minimale ale doctrinei catolice privind războiul just."
Prin urmare eu, ținând la sufletul meu, nu susțin în niciun fel un eventual război în Iran, așa cum nu am susținut nici pe cel din Irak.