Citat:
În prealabil postat de Pestisorul de Aur
Divinitatea se incarneaza si in filozofia hindusa.De fapt are mai multe incarnari.Semi-zei si fii ai Zeului suprem existau si in filozofia pagana.Crestinismul are foarte multe similitudini cu Mitraismul, religia pagana a Imperiului Roman.
"Paul Bâlă și Octavian Chițan, în opera „Mitul creștin” scriu despre nașterea lui Mithra următoarele: „Nașterea zeului Soarelui sau al fertilității se sărbătoarea în diverse părți ale lumii vechi cu mult înaintea apariției creștinismului. Ziua consacrată aniversării acestei nașteri era fie 6 ianuarie, fie 25 decembrie. Creștinii copiind mitul nașterii lui Hristos au reținut și aceste două date calendaristice.
Până în secolul IV e.n. creștinii serbează nașterea lui Hristos la 6 ianuarie, zi în care și egiptenii sărbătoreau nașterea eonului, arabii nașterea lui Dersares, grecii pe a lui Dyonisos și a pruncului sacru din Eleusis. Începând cu sec. al IV-lea creștinii stabilesc ca dată a nașterii lui Hristos 25 decembrie, dată la care și mithraiștii sărbătoreau nașterea zeului Mithra.“
În acest sens, chiar papa Leon I le-a spus creștinilor: „Astupați-vă urechile la cuvintele otrăvite ale acelora care vor ca o astfel de zi să merite a fi cinstită mai puțin din cauza nașterii lui Hristos decât din cauza nașterii soarelui nou, cum îl numesc ei.“ (Sermo XXII)
În religia lui Mithra, tot așa, se practica botezul prin scufundare. În acest sens, chiar Justin Martirul și Filosoful, apologet creștin, declara în opera sa „Apologetica”, următoarele: „Cei ce voiesc să intre în temple în care se găsesc ei, mai înainte de a intra să facă o baie.“ (Apologia I LXII)
Despre mithraism, Paul Bâlă și Octavian Chițan spun: „Ambele religii aveau în comun botezul prin scufundare (nu stropire)…
Pâinea și vinul sau euharistia, constituie un punct cheie din religia creștină. Sf. Justin Martirul și Filosoful spune despre aceasta următoarele: „În misterele lui Mithra, în slujbele ce se săvârșesc cu prilejul inițierii cuiva i se pune înainte pâine și un pahar de apă însoțite de unele formule.“ (JUSTIN MARTIRUL ȘI FILOSOFUL , Apologia I, LXVI)"
|
Nu mă pricep la cultele păgâne ca să pot știi în ce măsură sunt corecte datele astea...avem cazul zeitgest(nu știu cum se scrie) unde vorbește despre lucruri asemănătoare fără absolut nici o mărturie istorică.
Chiar dacă toate aceste informații sunt precise pentru mine nu are absolut nici o relevanță. L-am cunoscut pe Hristos în
Biserică(nu zic ortodoxă că alta nici nu există), nu L-am cunoscut în sala de bibliotecă...că ulterior am citit și istoria creștinismului și altele asta e partea a doua. Acuma alegerea între Hristos și fii zeilor păgâni de care vorbeai tu îți aparține în întregime și ți-o fundamentezi cum vrei tu. dar nu te amăgi că vei face această alegere excluzând din ecuație credința. Singur întrebare care se poate pune este care credință va sta la baza alegerii tale. Părintele Galeriu sublinia că în Noul Testament al BOR este tradus greșit episodul când Hristos ne spune „aveți credință în Dumnezeu”...textul original este „aveți credința
lui Dumnezeu”. Deci tot ce avem noi puterea să facem e să alegem a cui credință vrem să o avem. Nu mai revin pe acest thread pentru a evita polemici nedorite. Doamne ajută!