Citat:
În prealabil postat de laurastifter
În aceeași cheie de interpretare, Maica Domnului ne este mamă spirituală nu în sens biologic (astfel încât Ioachim și Ana să fie bunicii noștri etc.), ci în sens duhovnicesc. Relația noastră cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu este atât de duioasă și apropiată, încrederea noastră în ea este atât de sinceră și de puternică, încât îndrăznim s-o numim "Măicuța noastră", realizând o analogie între relația mamă-copil și raportul dintre Mama lui Hristos și creștini.
|
Îmi cer scuze că intervin din nou dar cred că este necesară o clarificare, cel puțin din punctul meu de vedere. Când vorbim despre naștere și filiație spirituală, este impropriu spus că maica Domnului ar fi o maică spirituală pentru noi. Evident că maica Domnului are o afectivitate maternă pentru creștini și pentru oameni în general, dar asta nu implică părerea că maica Domnului ar fi maică spirituală în sensul că ar da naștere spirituală cuiva. Nașterea spirituală, nașterea întru spirit este de la Duhul Sfânt și de la Sfânta Treime, nu de la fecioara Maria. Că a avut și fecioara Maria o contribuție în planul mântuirii asta nu neagă nimeni, dar nașterea din nou la viața spirituală cea adevărată este de la Duhul Sfânt. De aceea "mama" noastră spirituală este Duhul lui Dumnezeu; din El avem nașterea din nou, nașterea din Dumnezeu.
"Ce este născut din trup, trup este; și ce este născut din Duh, duh este." (Ioan 3:6)