View Single Post
  #7  
Vechi 14.09.2011, 08:09:07
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.494
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Prin "parere personala" n-am vrut sa spun ca numai tu crezi asa. Accept faptul ca probabil majoritatea romanilor cred asa. Si nu am contestat niciodata validitatea istorica a prezentei crucii in stema tarii. Spun doar ca statul roman de azi nu are o identitate religioasa, deci crucea nu-si mai are locul in simbolurile lui. Asta indiferent de ce a fost in trecut sau de religia majoritara a populatiei.
Oricum, in citatul pe care l-ai dat era vorba de setul de valori pe care tu spui ca nu le respect. Valorile sunt subiective si valabile pentru o anumita epoca si localizare geografica, nu imuabile. Asa ca nu exista "valori ale acestui neam" care sa nu se schimbe in timp.
Romanii au o identitate nationala, iar "crucea" face parte din fondul cultural romanesc, de aceea e un simbol heraldic. Elementele constitutive sunt fidele trecutului istoric national, ele fiind si chintesenta idealurilor si aspiratiilor cetatenilor. Spuneti ca statul n-are identitate religioasa, insa statul pe cine reprezinta, stema tarii pe cine reprezinta? Marea majoritate a romanilor sunt crestini. Dumneavoastra, pe fondul pornirilor anti-clericale, suteti in stare sa negati toata istoria romanilor – trecut si prezent, ba chiar sa desconsiderati orice norma ale stiintei si artei heraldice. Mai lipseste sa spuneti ca va deranjeaza crucea de pe ambulanta; nu e posibil ca o institutie a statului roman sa aiba "insemne religioase", deci crucea nu-si mai are locul printre simbolurile institutiei sanatatii. Nu conteaza trecutul, vreti o lume dezradacinata, "jos crucea" din institutiile publice! Spuneti ca valorile sunt subiective, ca se schimba in timp, insa doar cultul valorilor stabile ne da sensul unei stabilitati. Spectacolul dezolant contemporan iti da un sentiment de neliniste, pentru ca scara valorilor in care tu ai crezut s-a zguduit.

later-edit: domnule Flavius, banuiesc ca dumneavoastra stiti ca un crucifix fara Hristos pe el nu poate fi considerat insemn religios, deci poti sa-ti pui cate cruci doresti, caci tu respecti legea. De asemenea, sunt curioasa ce va prevede textul unei asemenea legi absurde, cum va identifica "politia" scolara icoanele, doar nu orice imagine de inspiratie religioasa intra in categoria icoanelor :) Legea va trebui sa defineasca clar insemnele religioase, trebuie sa delimiteze clar ce apartine de sfera sacrului si ce e produsul interpretarii umane, de genul: "mi se pare ca prin aceasta imagine BOR isi exercita puterea".A avut Mihai, parca, o remarca foarte buna: niciuna dintre icoanele din scoli n-au o candela aprinsa, deci unde le incadram? Expunem pe perete lucrarile lui Ilie Boca, artist plastic de talie internationala, ale carui abordari sunt de inspiratie religioasa (icoana ortodoxa) si imagistica folclorica; ce poate sa-mi faca legea dumneavoastra?! Daca expun un tablou tropical, cum apar in brosurile Martorilor lui Iehova, puteti dumneavoastra sa spuneti ca e indoctrinare religioasa crestina? Pai eu va spun ca cel din imagine nu e Iisus, e Invatatorul si copiii. Demonstrati-mi contrariul.


Un stat modern nu poate limita libertatea de expresie de dragul sensibilitatii anti-religioase, pentru ca aceasta e o sensibilitate, deci subiectiva, interpretabila, imposibil de aplicat in practica. Campania anti-ortodoxa e atat de absurda si nejustificata incat toata lumea, inclusiv cei cu o constiinta religioasa atrofiata se mobilizeaza sa lupte impotriva ei, impotriva acestor victime ale atitudinii "politically correct". V-am mai spus, eu nu tin sa fie icoane in scoli, daca doresc elevii sa-si puna sau nu e optiunea lor,(oricum icoana aceea nu le face niciun rau, eventual ii responsabilizeaza, caci privind-o le aduce mereu aminte de morala si se abtin de la copiat), insa vazand aceasta campanie agresiva anti-icoana, "o sa lupt pana la ultima picatura de sange", vorba lui Ratiu, ca sa nu aveti d-voastra satisfactia de a o da jos de pe perete sau de a inlatura crucea de pe stemele institutiilor statului roman.

Astept raspunsul d-vostra: cum va imaginati legea impotriva folosirii insemnelor religioase in institutiile publice, pe care o sustineti? Banuiesc ca sustineti ceva in cunostinta de cauza, nu doar pentru ca e la moda sa fii anti-BOR.

Care sunt insemnele religioase, cum vor fi descrise in textul legii, pentru ca legea sa aiba aplicabilitate? Luam fiecare cult oficial recunoscut la noi in tara si facem o lista de interdictii? Ce facem cu celelalte religii nerecunoscute? Le analizam si pe acealea, nu? Asa ar fi corect, doar statul nu poate face un abuz, favorizand budismul, confucianismul, scientologia etc.
Sa luam cazul religiei musulmane. Ce interzicem? Steaua si semiluna? Pai asta ar insemna o mare prostie, pentru ca acestea nu sunt simboluri islamice recunoscute oficial, nu exista nicio fatwa emisa in acest sens, sunt simboluri otomane, nu islamice. Putem interzice ceva? Nu.
Sa luam cazul religiei crestine: Ce sa interzicem? Crucea? Sa zicem ca poti interizce crucea cu Hristos rastignit, caci o asociezi cu crestinismul, insa crucea in sine nu o poti interzice , e un motiv decorativ, prezent peste tot, de la pavaj pana la tapet sau mobilier :) Daca luam fiecare denominatiune crestina in parte, care-s insemnele lor caracteristice, care n-ar trebui sa apara in vreo institutie publica? Cum definim icoana ortodoxa? definim stilul, grafica de reprezentare, facem o lista de "personaje" ce nu trebuie sa apara? Ca sa aplici legea, trebuie sa ai niste criterii clare pentru a putea identifica tabloul drept icoana.
Luam religia budista: sa inteleg ca propuneti interzicerea statuilor cu Budha, nu care cumva sa apara pe vreun raft dintr-un birou al unui functionar public o statueta luata cu 2E in ultima excursie drept suvenir ? :)

Pe bune acuma, cum va imaginati o asemenea lege absurda? Aveti macar idee cate culte religioase exista in lume si cate asa zise "insemne religioase" trebuiesc analizate si descrise in textul legii ?! Nu se poate da o lege impotriva cultului crestin-ortodox, macar de acest lucru sper sa fiti contient, ci o lege care sa aiba in vizor toate cultele.
Exista si varianta mai simpla prin care sa impui prin lege ca toate institutiile publice sa fie curate, fara nimic pe pereti, fara nimic pe pisele de mobilier, fara motive decorative pe pardoseala, doar mintile bolnave pot interpreta , nimic,nimic … dam o lista de zugraveli interioare acceptate, gama cromatica si gata. Gradinitele, scolile, vor fi albe, nu va fi voie ca in foierul teatrului sau operei sa fie expuse tablouri de arta, doar e indoctrinare culturala, ti se impune un anumit stil, un anumit artist , e un “abuz” clar al statului s.a.m.d

Last edited by ioanna; 14.09.2011 at 20:41:27.
Reply With Quote