Citat:
În prealabil postat de MariS_
Euharistia cu paine dospita, nu cred ca se schimba. Si argumentez acum de ce. Tocmai pentru ca ea a fost instituita (Euharistia cu paine dospita) de insisi apostolii. Ei au stiut bine ce au mancat atunci la Cina si totusi au instituit Euharistia cu paine dospita. Intrebare intrebatoare: de ce? Cred ca raspunsul e deosebit de simplu: pentru ca Euharistia se lua in fiecare zi pe atunci, in biserica primara, pe cand azimele, la evrei, se consumau doar pe timpul praznicului pascal. Deci pentru a nu-i obliga pe evrei sa gateasca azime in fiecare zi, s-a recurs la paine dospita. Si eu cred ca au procedat cum nu se poate mai intelept. Iar noi, acuma, n-ar trebui sa ne mai impiedicam de "materia" Euharistiei, ci sa lasam asa cum au instituit apostolii.
|
Exact la asta mă gândeam și eu, domnule MariS. Azimele erau folosite în perioada sărbătorii azimilor, și prin urmare nu putem ști dacă în restul timpului anului Euharistia era săvârșită tot cu azimi. Poate fi deci vorba despre o Tradiție Apostolică. Este de cercetat în primele veacuri creștine cum era săvârșită Euharistia, pentru că, dacă Euahristia cu pâine dospită avea o largă practică, și era practicată de Biserici apostolice, atunci se poate pune întrebarea legitimă dacă nu cumva aceasta este o Tradiție Apostolică. Și prin urmare poate avea îndreptățire pe baza acestui lucru. Totuși, am înțeles că ar exista Sinoade locale ortodoxe, în care se spune explicit că asta ar fi de fapt practica originară, anume cu pâini dospite, și care chiar condamnă săvârșirea Euharistiei cu pâini azime.