View Single Post
  #7  
Vechi 11.09.2011, 11:40:17
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.926
Implicit Patericul atonit

Cap. IX Despre simplitate

Un părinte mi-a povestit o istorioară asemănătoare, despre un călugăr care a plecat la Karyes pentru o problemă și a lăsat deschisă ușa de la chilie, deoarece avea încredere în Sfântul Nicolae, patronul său.
Când s-a întors, a găsit chilia golită de hoți. Părintele s-a dus la biserică și cu mult curaj, dar cu o voce prietenoasă, i-a spus Sfântului Nicolae:
– De ce nu mi-ai apărat chilia de hoți? Începând de astăzi, nu-ți voi mai aprinde candela, dacă hoții nu vor fi prinși.
Și s-a ținut de cuvânt.
Câteva zile mai târziu, hoții au fost prinși. O dovadă a credinței bătrânului, a încrederii și simplității, cât și a prezenței reale a Sfântului Nicolae acolo. De fapt, hoții s-au smerit și s-au pocăit, venind ei înșiși să înapoieze părintelui tot ce furaseră.

Un părinte a spus:
– O simplitate naturală devine sfințire într-un mod natural. Un om simplu, dar sfânt, când a îngrijit odată un sărman om bolnav, s-a dus pe țărmul mării, la Biserica Înălțării, și-a ridicat brațele și a început să se roage: «Sfânta mea Înălțare13 (El credea că «Înălțarea» este o sfântă a cărei hram îl avea biserica.), dăruiește-mi un pește mic pentru cel bolnav». Și, deodată, o minune – un pește a căzut în mâinile sale. El l-a gătit, mulțumindu-I lui Dumnezeu și Sfintei Înălțări.
– Un om simplu, dar sfânt, care nu are discernământ, îl poate socoti sfânt și pe unul rătăcit, în vreme ce un sfânt înțelept, având multă minte, are și discernământ, putând astfel să facă diferența dintre un om sfânt și unul rătăcit. Mintea este dar și harismă de la Dumnezeu, ca și puterea trupească. De aceea se cade să le întrebuințăm așa cum voiește Dumnezeu, adică spre mântuire și sfințire.
– Cei pe care îndeobște oamenii îi socotesc nedreptățiți (adică cei orfani, invalizi etc.) sunt ajutați de Dumnezeu, Care îi acoperă cu daruri, căci nu există nedreptate la Dumnezeu.

Părintele pustnic Filaret din Karulia a fost dus la Salonic pentru a apărea în instanță, fiind acuzat pe nedrept de furtul unei cărți vechi, care de fapt fusese furată de un turist. Nu avea nici un ban pentru a plăti amenda.
– Părinte, ori plătești amenda, ori mergi la închisoare, i-a spus judecătorul.
– Prefer să merg la închisoare. Nu am nici un ban. Și, pe lângă asta, îmi voi aminti de închisoarea veșnică, a răspuns părintele.
Când, într-un final, cineva dintre credincioși i-a plătit amenda, el a spus:
– Am fost eliberat din închisoarea pământească. Mă întreb dacă voi fi lăsat liber din cea veșnică?
Cineva l-a întrebat:
– Cum a fost, părinte, la Salonic? Cum au fost oamenii acolo?
El nu mai mersese la Salonic de 50 de ani și i-a răspuns:
– Ce pot să vă spun, părinți? Se grăbeau cu toții după mântuire. Eu am fost singurul nepăsător și leneș…
__________________
"De carma mintii atarna incotro pornim si unde mergem.
Adevarul este fiinta vie.
Gandurile omului nu sunt ca si gandurile Domnului.
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca
Reply With Quote