Citat:
În prealabil postat de catalin2
Frate Mihai, bineinteles ca e vorba de joi seara, si asta nu numai BO crede, din ce am inteles toate cultele crestine.
Nu ai urmarit toata discutia (nici nu aveai cum , fiind sute de pagini), eu am dat toate amanuntele, inclusiv punctul de vedere al BO. Un profesor a spus ca ar fi avut loc miercuri, dar noi nu ne luam dupa ce mai spun unii si altii: http://stirileprotv.ro/stiri/interna...data-fixa.html
In Sfanta Scriptura sunt descrise clar toate evenimentele, inclusiv datele. Evanghelistii spun ca mai erau doua zile pana la Pasti, atunci are loc sfatuirea iudeilor sa-l prinda si apoi vanzarea lui Iuda pe 30 de arginti. Abia apoi vine intaia zi a azimilor, adica joi seara.
Dupa Cina Iisus este prins noaptea, este judecat in graba (pentru ca urmau Pastile si Sabatul si pentru ca era luata deja hotararea). La cantarea cocosului S. Petru se leapada, iar dimineata este trimis la Pilat. Aici nu este judecat, doar este intrebata multimea pe cine doresc sa elibereze (multimea era deja adunata, era acest obicei in fiecare an, scrie ca deja cereau sa se tina obiceiul), Apoi este biciuit si rastignit, iar guvernatorul se mira ca a murit asa repede. Nu e nicio neconcordanta si nu e nevoie de mai multe zile.
|
Frate Cătălin, eu prăznuiesc cum prăznuiește Biserica (pentru care cronologia e irelevantă, vezi Nașterea Domnului petrecută în luna Adar, adică februarie-martie, nu decembrie) și n-am nicio tentativă de boicotare a ceea ce s-a stabilt în cult.
Dincoace de prăznuire, este adevărul faptelor, or aici cred că mai sunt multe de discutat ! De exemplu, dacă Cina a avut loc joi seara (deci vineri, ca zi liturgică), de ce prăznuirea ei se face în joia liturgică?