View Single Post
  #11  
Vechi 31.08.2011, 13:07:25
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Timpul nu poate fi omogen decat ca ipoteza de lucru,
Doresc sa precizez inca de la inceput ca apreciez viziunea ta si sunt in mare de acord cu ea.

Pentru a vorbi de TIMP mai intai el trebuie definit, deoarece alta este definitia timpului in teologie si alta in stiint.

De asemenea trebuie neaparat precizat observatorul.

Deoarece Creatia prezinta evenimente care au loc in univers este indicata folosirea timpului definti de catre stiinta.

In stiinta definitiile timpului sunt incompatibile in fuctie de teoria stiintifica folosita:
1. mecanica clasica, newtoniana vede timpul ca omogen si independet de spatiu, deci absolut. exista simultaneitatea evenimentelor.
2. teoria relativitatii demonstreaza ca timpul este relativ (implicit neomogen) si este legat de spatiu formand o entitate (numita continuum spatio-temporal)
3. mecanica cuantica. la nivel subatomic timpul nu poate fi definit, deci nu exista aceasta notiune (vezi suma istoriilor a lui Richard Feynman).



Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
el e o realitate si un cadru fata de care lumea noastra nu poate fi inchipuita.
Corect.
Nimic atemporal și care nu ocupă spațiu nu poate fi procesat de mintea umană și nu poate fi înțeles!

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Neomogenitatea timpului este legata de evenimentele care se produc in devenirea lumilor.
Relativitatea timpului este datorata observatorilor si nu evenimentului in sine.

Spre exemplu si tu si eu putem sa o vedem pe Sfantul Arhanghel Mihail spre exemplu, cum ne ajuta in aceeasi si si la aceeasi ora pe ceasurile noastre (adica potrivit timpului nostru propriu), insa privit din sistemul de referinta al Sfantului Arhanghel, el intai ajuta pe unul si apoi pe celalat.


Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Din punctul meu de vedere Facerea tine de timpul sacru, in sensul ca nu apartine prezentului istoric, nu poate fi legata de durata temporala profana, ci de timpul originii, timpul pur, e un eveniment care a avut loc intr-un trecut mitic, „la inceput,” in illo tempore.
Dumnezeu este atemporal.
"La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul" (Ioan)
Aici inceput nu face referila la timp ci la cauza.

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
In lumea angelica timpul are alte insusiri decat timpul cronometrelor, este legat de o durata perpetua. Dupa cadere, omul a trait sub povara spatiului si a timpului orologiului (profan), pa care noi il numim durata.
Ingerii sunt in univers (in cer) deci sunt circumscrisi in acelasi timp ca si noi oamenii, adica se supun acelorasi legi care sunt puse de Dumnezeu sa guverneze creatia (vazuta si nevazuta). (Vezi apocalipsa cand omul si ingerul masoara impreuna cetatea cu aceeasi masura care este "atat a omului cat si a ingerului"). Evident ca ei nu au o natura materiala ci doar spirituala, dar nu vom intra in amanunte.

Astfel, intrucat Creatia (Facerea cap 1) tine de univers, evident ca se vorbeste de timp din punct de vedere stiintific si acest timp trebuie folosit pt studiu. Deci zilele creatiei nu prezinta durate temporale precise (de genul 24 ore) ci doar niste intervale de timp ce sunt diferite in functie de observator.

In concluzie Vai Vai Vai de cei ce considera Sfanta Scriptura drept un tratat stiintific si mai rau, cauta sa substituie cunoasterea stiintiifca cu o interpredare ad litteram a Sfantei Scripturi.