View Single Post
Vechi 22.08.2011, 16:44:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Catalin,
Tu esti din cei care masoara cu doua masuri dar iti raspund totusi. Acei oameni care denigreaza BC si care iti plac tie, afirma printre altele ca Euharistia la catolici nu este adevarata tocmai pentru ca nu exista INVOCAREA DUHULUI SFANT, adica epicleza, ci ei cred ca transformarea se face pur si simplu in baza cuvintelor Domnului pe care le-ai citat. Ca sa intru apoi intr-o Biserica catolica, inclusiv romano-catolica, si sa vad ca de fapt ei le au pe ambele, si citatul dat de tine, dar si invocarea Duhului Sfant prin rugaciuni. In cate biserici catolice am fost, nu am vazut nici o exceptie. Si ce s-a intamplat apoi? Am ajuns sa port discutii cu ortodocsi la care sa le spun ca si catolicii invoca Duhul Sfant si la care sa fiu contrazisa de ortodocsi care nu pusesera niciodata piciorul intr-o biserica catolica dar stiau ei mai bine pentru ca asa zic "Sfintii Parinti".
Nu ti s-a explicat bine sau nu ai inteles tu care e diferenta intre BO si BC pe tema asta. Bo si ortodocsii cred ca prefacerea darurilor se petrece la epicleza, adica partea cu "a binecuvantat". BC si catolicii cred ca prefacerea are loc la partea cu "luati mancati, acesta este Trupul Meu". De aceea pentru ei epicleza nu are aceesi valoare ca la ortodocsi, pana la Vatican II era foarte diluata.
Sper ca ai inteles diferenta, noi nu spunem ca prefacerea se face la cuvintele "luati mancati", ci inainte la invocarea Duhului Sfant, la epicleza. Desi aceasta nu are prea mare importanta, daca nu exista har.