În prealabil postat de Adriana3
Stiu ca scriu mult si nu puteti citi tot, asa ca o sa ma repet. Eva s-a gandit la Dumnezeu inainte de a pacatui, nu dupa. Barbatul insa, nici inainte si nici dupa.
In ceea ce ati citat din Geneza exista o forma de viitor "voi..., vei fi..." etc care arata ca durerile nasterii, atractia catre barbat, supunerea pe care o va exercita acesta si oboseala muncii, toate sunt consecinte ale pacatului si nicidecum ceva pus in creatia Sa de Insusi Dumnezeu atunci cand a creat lumea si a privit-o vazand ca este buna. Ca atare, Ap. Pavel in aceasta lume s-a nascut, lume care gemea sub povara pacatelor ce strigau la Dumnezeu dupa dreptate. Insa intre timp a venit Hristos, a spalat cu sangele Sau pacatele lumii si a instaurat era Noului Legamant care spune ca nu se vor mai strapezi dintii copiilor pentru agurida mancata de parinti ci fiecare va plati pentru faradelegea sa. Prin Botez, toate pacatele se iarta, inclusiv cel primordial si inclusiv consecinta acelui pacat. Deci acel "voi..., vei fi..." este anulat, creatia a fost restaurata prin Hristos la ceea ce era inainte de pacatul stramosesc, ca atare in Hristos nu mai exista nici femeie si nici barbat dupa cum a inteles si apostolul in cele din urma.
Cat despre Iisus, nu vad de ce imi scrieti faptul ca este Dumnezeu ca si cand eu as crede altceva. Si eu cred ca este Dumnezeu, altfel credeti ca mai imi pierdeam timpul cu discutii despre cele doua firi ale Sale? Eu v-am intrebat daca stiti o dogma care sa explice in ce fel Dumnezeu este capul lui Iisus. Iar din versetul dat de dvs. nu rezulta deloc egalitatea, dar nici inegalitatea. Si pe langa asta, Iisus insusi a spus ca Tatal este mai mare decat El. Lucru pe care iarasi nu l-am gasit explicat in vreo dogma. Dar nu sunt experta in dogmatica, ma gandeam ca poate cunosteati dvs. ceva dogme care sa explice aceste cuvinte de Tatal mai mare decat Iisus, si Dumnezeu cap al lui Iisus.
Pentru ca, apropos de versul dat ca exemplu, este singurul care spune in mod explicit ca Iisus este Dumnezeu, si ca atare el este modificat in Bibliile martorilor lui Iehova, care neaga trinitatea, la modul la care Dumnezeu Tatal este desemnat cu Yehova in Biblia lor (nimic gresit pana aici), dar acolo unde scrie ca Iisus este Dumnezeu, la ei ei scrie "un dumnezeu", prin asta aratand ca este doar un spirit creat si nicidecum Yehova, adica Dumnezeu. Si cum Iisus a spus ca Tatal este mai mare iar Dumnezeu este capul lui, iata cum isi intaresc pledoaria asupra faptului ca Iisus nu are cum fi Dumnezeu in cazul asta. De aceea ondogma sanatoasa despre Treime care sa explice si aceste cuvinte aparent contradictorii ar fi bine-venita ca sa le pot duce argumente. Cea propusa de Ioanna cu cei trei oameni care s-au aratat lui Avraam fiind Dumnezeu imi pare foarte buna, trebuie sa o incerc sa vad daca au si pentru asta un siretlic gata pregatit.
|