View Single Post
  #2142  
Vechi 21.08.2011, 02:29:57
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Sfintii Parinti spun ca unirea celor doi soti in Hristos este o mica biserica sau o parte a bisericii, caci si Biserica se constitue din astfel de unitati ale celor casatoriti prin Duhul Sfant care sufla in Biserica. Teofil din Antiohia zice:” a creat pe Adam și pe Eva, pentru cea mai mare iubire între ei, ca să reflecteze taina unității dumnezeiești.” , iar Sf. Ioan Gura de Aur : “Când bărbatul și femeia se unesc în căsătorie, ei nu mai sunt ceva pământesc, ci chipul lui Dumnezeu însuși”. Deci, femeia este egala barbatului, iar raporturile dintre soti sunt determinate de raporturile lor cu Hristos,ca „madulare ale trupului lui Hristos”, sunt datori ca amandoi sa se supuna Lui. Dar si supunerea reciproca, a fiecaruia fata de celalalt, constituie o virtute crestina fundamentala fiind punerea in practica a poruncii iubirii. Supunerea femeii fata de barbat este asezata in cadrul supunerii pe care ea este datoare sa o aiba fata de Domnul. De cealalta parte, dimpreuna cu ascultarea lui fata de Domnul, barbatul este chemat sa isi iubeasca femeia, precum Hristos Biserica.

Apostolul Pacel spune”Femeia sa-i fie supusa barbatului in Domnul”, deci supunerea nu este o stare de robie, insa nici de autoritate ce vrea sa iasa de sub conducerea sotului, ci una care se armonizeaza cu el prin supunere reciproca fata de Hristos care este capul Bisericii si in acelasi fel barbatul este capul femeii.


Cu totii facem parte din preotia generala sau imparateasca, harul nu apartine doar preotiei slujitoare, el a fost daruit pentru toata lumea din marea iubire a Lui Dumnezeu, insa pentru fiecare om in parte el trebuie dobandit, deci nu toata lumea e diacon. Sfantul Apostol Petru a spus: "Iar voi sunteti semintie aleasa, preotie imparateasca, neam sfant, popor agonisit de Dumnezeu, ca sa vestiti in lume bunatatile Celui ce v-a chemat din intuneric, la lumina Sa cea minunata". Apostolul Pavel a subliniat si el importanta rolului laicilor si a vorbit despre harurile pe care ei le pot avea si despre felul in care ei trebuie sa le foloseasca spre binele Bisericii, deci in cadrul Bisericii atat preotii hirotonisiti cat si credinciosii sunt preoti, doar Sf. Duh nu s-a pogorat numai asupra apostolilor, ci si asupra credinciosilor adunati. Credinciosii sunt pastratorii credintei, insa pot fi si invatatori. Consider ca diaconatul femeii are forme multiple de manifestare, printre care si cele mentionate anterior, caci si in starea de casatorie sau de calugarie, femeia slujeste si invata pe altii. Totodata, ar fi bine sa se reinstaureze si Institutia diaconatului, pentru reinnoirea muncii de catehizare si misionare, acesta fiind un dar primit, insa modificari in treptele preotiei nu facem noi, din moment ce acestea au fost randuite de Apostoli, ci doar Dumnezeu o poate face. Cu cat conlucrarea dintre preotimea generala si cea slujitorare se intensifica, cu atat Biserica se intareste.


Da-mi un nume de femeie-preot sau episcop, unul singur iti cer. Despre diaconite gasim informatii in documente istorice ,constitutiile apostolice, insa nu si de preot-femeie, daca ar fi existat cu siguranta ar fi fost mentionate, asa cum sunt mentionate nume de femei care au slujit Biserica, cum au fost si discipola lui Sf. Ioan Gura de Aur -Olimpiada , Macrina, Lampadia (Sf. Vasile) , Anastasia, Procula, Pentadia ( Sf.Sever de Antiohia) sau sotia Sf. Grigore de Nyssa- Teosofia si multe altele.
Domnul a invatat: "iubiti-va unii pe altii asa cum Eu v-am iubit pe voi. Ca din aceea voi cunoaste ca sunteti ucenicii mei daca aveti iubire unii pentru altii" - parafrazat din memorie. Deci iubirea este o datorie a tuturor, nu numai barbatul trebuie sa isi iubeasca femeia ci si vice-versa. Iar iubirea inseamna ceea ce a zis Domnul: "cine vrea sa fie mai mare decat ceilalti, sa se faca pe sine mic si sa slujeasca lor", deci iubirea este slujire, nu se pot disocia una de alta. Cine zice ca iubeste fara sa slujeasca minte. Ca atare, barbatul care isi iubeste femeia trebuie sa o slujeasca si vice-versa, de aceea nu mai exista femeie si barbat in Hristos.

Cat despre preotia imparateasca, normal ca Ap. Petru stia, nici nu existau altfel de preoti la crestini pe vremea lui. Iar diaconia sacramentala era si pentru femei, iar daca la barbati nu se desfiinteaza cea sacramentala pe motiv ca ar exista una universala, de ce sa se desfiinteze la femeie? Asta este discriminare!

Cat despre nume de femei preot la crestini sa stii ca sunt incapabila sa iti dau chiar si de barbat pentru ca pur si simplu nu existau preoti la primii crestini altii decat cei din preotia universala. Doar in Biblia ortodoxa romaneasca exista asa ceva. In toate celelalte existau doar episcopi, batrani si diaconi. Batranii nu erau preoti ci batranii la evrei erau oameni considerati intelepti si care vegheau la bunul mers al societatii. Iar episcopul a fost ales unul mai mare decat ei pentru a putea coordona totul. Cum ar fi parlamentul si seful de stat referitor la politica interna. Iar cum spatiul public era guvernat numai de barbati pana destul de curand, nu ma mira ca acesti administratori, cum sunt numiti batranii si episcopii, au fost doar barbati.

Tu stii ca Ap. Pavel a zis ca nu-i da voie femeii sa il invete pe barbat, ci sa invete in tacere si daca ceva nu intelege in adunari sa isi intrebe barbatul acasa? Si in acelasi timp ai dreptate ca femeile evanghelizau, si nu evanghelizau doar femei ci si barbati. Cum se impaca una cu alta? Exact asa se intampla azi la martorii lui Iehova, femeile au voie sa evanghelizeze inclusiv barbati dar doar pe cei din afara comunitatii. In comunitate insa doar barbatii au dreptul la aceasta functie. Exact asta a cerut Ap. Pavel. Tie ti se pare normal? Pai barbatul este barbat doar daca-i din comunitatea evanghelizata? Si apoi in mod paradoxal, exact in Hristos nu mai exista nici femeie si nici barbat!!

Si acum iti pun si eu intrebarea inversa: da-mi si tu nume de femei care sa mai aiba astazi functia de diaconite asa cum era la primii crestini. Dar daca vii sa imi zici ca azi ar fi diaconia universala pai sa stii ca nu o sa accept raspunsul pentru ca la barbati inca exista cea a primilor crestini care exista si la femei. Din acelea vreau ceva exemple de astazi.

Last edited by Adriana3; 21.08.2011 at 03:09:16.