Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu cred ca ai inteles, noi spunem tot "catolica" dar in limba nostra. Limba noastra e de origine latina, dar are si cuvinte dace sau din slavona. Iar cuvantul "sobornicesc" este din slavona, are aceeasi semnificatie. E ca si cum noi spunem Dumnezeu, englezii spun God, italienii Dio, etc. Sau alt exemplu mai elocvent, din latina se spune Sfantul Spirit (spiritus in latina), iar noi spunem preluand din slavona Sfantul Duh (duhu in slavona). Dar e acealsi lucru. Sper sa fi inteles.
P.S. Si bisericile monofizite se autonumesc ortodoxe, dar noi nu le consideram asa.
|
Catalin, eu am inteles perfect si sunt deacord cu cele scrise cu mentiunea ca si sinonimul catolica este tot in limba romana, deci am spus bine ca eu Cred intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica. Tocmai pentru ca sunt sinonime cuvintele soborniceasca si catolica, eu nu am spus nimic gresit. Ci dimpotriva, altii sunt cei care nu au stiut ca sunt sinonime cuvintele, asta una la mana, si doi la mana, Crezul a fost scris in greaca nu slavona, asa ca acest "catolica" este cuvant grec. Latinii l-au luat si ei de la greci. De ce atunci noi sa il luam de la slavi si nu tot de la greci? Cu atat mai mult cu cat cel mai mare popor slav ortodox, poporul rus, a fost crestinat abia in secolul X, incat acum ma intreb daca nu tocmai el a stat la originea renuntarii la cuvantul "catolica" si pe teritoriul nostru.