View Single Post
Vechi 09.08.2011, 14:23:43
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Eu știu Crezul așa:
...
"Întru-una Sfântă Sobornicească și apostolească Biserică,
Mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor,
Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie."
Așa se spune Crezul în Biserica unde merg eu. Și este cât se poate de ortodoxă.
În ce crezi tu și ce spui tu, e treaba dumitale, dar Crezul ortodox este (din câte știu eu) așa cum l-am citat eu.
In anul 381 Crezul a fost scris in greceste "Cred intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica" si in sinoadele ortodoxe biserica este numita catolica. Eu nu am citit tot ce s-a spus in toate sinoadele, dar din tot felul de citate date cu diferite ocazii chiar pe acest site am vazut ca in sinoade din primul mileniu crediciosii erau numiti catolici. In BOR s-a schimbat cuvantul "catolica" cu "soborniceasca". A dat un alt user mai inainte explicatia pentru aceasta schimbare, sobornicesc insemnand tot catolic. Eu am auzit si explicatia unui prieten care a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxa la Bucuresti care mi-a zis altceva si anume ca s-a schimbat cu soborniceasca pentru a arata ca este Biserica celor 7 soboare (sinoade) ecumenice. Nu m-am interesat in ce an au schimbat romanii cuvantul "catolica" din Crez, dar cert este ca grecii nu l-au schimbat ca atare in Biserica greceasca in care merg se zice catolica, si la fel si in cea ruseasca care tine slujba in mare parte in limba franceza.