View Single Post
  #16  
Vechi 03.08.2011, 22:54:10
Kronos's Avatar
Kronos Kronos is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 01.06.2011
Mesaje: 226
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
De multe ori, în cercetarea așa-zis științifică cineva vrea să demonstreze o anumită teorie și atunci face tot posibilul pentru a strânge argumente în acest sens. El știe de la început ce vrea să demonstreze, nu ajunge la rezultat printr-o cercetare cinstită.
Adică deja cunoaște finalul și restul îl modelează în așa fel încât să demonstreze sârșitul (ca și cum am demonstra concluzia unei probleme la matematică, folosindu-ne de însăși concluzia). Însă descoperirile în știință se bazeză pe cercetare, iar demonstrațiile sunt cu mult diferite față de cea a unei probleme de matematică. Printr-un accident se descoperă ceva. De la acel ceva se pornește întreaga cercetare neștiind încotro te va duce. Dvs. ați luat un indiciu drept finalul. Dar poate indiciul acela e doar piesa unui puzzle mult mai mare. Cercetarea, într-adevăr, se face în jurul lui, dar nu pentru a-l demonstra, ci pentru a descoperi mai multe. Chiar dacă un om de știință a propus o teorie, au fost alții care, prin experiment sau printr-o judecată mai profundă, au găsit argumente care să contrazică teoria. Deci nu se manipulează adevărul pentru a demonstra ceva ce e fals.

Citat:
De credință e nevoie ca să vezi. Până nu ți se deschid ochii nu cunoști lumea decât așa cum o cunoaște un orb din naștere, care nu știe că există ceva dincolo de întunericul în care trăiește.
Cu ce e diferit ce-ați scris aici de primul citat? Credeți că un cercetător mai întâi stabilește concluzia și-apoi găsește ipotezele care, evident, vor fi în acord cu concluzia că doar pe baza ei au fost create. Dar atunci când crezi într-un sistem filosofic pe care ți-l și însușești, nu modelezi realitatea în acord cu sistemul tău? Creștinismul nu așa a luat naștere? S-a stabilit că Iisus e Dumnezeu (concluzia) și apoi s-au adus argumente în favoarea acestei teorii (ipoteze). Faptul că Biblia îl mărturisește Dumnezeu și sunt acolo câteva minuni povestite nu înseamnă mare lucru. Cine garantează să sunt adevărate? Nimeni. Dar, din nou, s-a plecat de la premisa că ar fi adevărate și apoi s-au adus alte argumente.
Reply With Quote