Subiect: Inchizitia
View Single Post
Vechi 11.07.2011, 19:59:05
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Acum vad in sfarsit o pozitie mai obiectiva. Deci sfintii mentionati au utilizat metode Evanghelice pentru a salva suflete si astfel au devenit Sfinti. Inchizitia a utilizat alte mijloace si de asta nu poate fi sfanta pentru ca scopul nu scuza niciodata mijloacele. Mijloacele trebuie sa fie adaptate scopului altfel fac un contra-serviciu - cazul Inchizitiei.
Nu am auzit de sfinti care sa recomande biciul si sa fie sfinti fara sa se fi cait de astfel de idei. Care ar fi acesti sfinti?
Inchizitia, ca si Biserica poate fi considerata sfinta, pentru ca misiunea ei este una sfinta. Daca un preot preacurveste nu inseamna ca Biserica nu e sfinta pentru greseala acelui preot. Aici nu este vorba ca scopul scuza sau nu mijloacele. Aici vorbim ca unii au folosit unele mijloace, altii altele. Dumneavoastra vreti doar sa va canalizati numai asupra ideii ca Inchizitia a torturat si din cauza asta trebuie condamnata. Eu stiu ca Inchizitia, in decursul a 700 de ani a avut rolul de a pastra crestinii catolici in credinta catolica, iar asta pentru mintuirea sufletelor. Ca dumneavoastra considerati sau nu sfint demersul Bisericii Catolice de a pastra crestinii pe drumul care duce la mintuire, este treaba dumneavoastra. Evident ca puteti sau nu sa fiti de acord cu asta (pentru ca dumneavoastra condamnati institutia si nu UNELE metode pe care le-a folosit). Sfintii catolici care au fost contemporani cu inchizitia sau cruciadele nu au rupt biserica in doua pentru ca nu au fost de acord cu aceste metode. Au avut puterea de a se supune si de a se ruga pentru Biserica astfel incit in toate sa se intimple Voia Domnului.

In Biserica Ortodoxa sint destui sfinti care nu au fost tocmai cei mai blinzi oameni. Pe acest forum postari despre sfinti care indemnau la blestem; fiind sfinti ortodocsi nu am retinut numele lor, insa pot cauta daca vreti. Despre Stefan cel Mare spunea Miron Costin ca era mic la stat si iute la minie.

Referitor la Inchizitia spaniola si evreii care au fost torturati, eu am cel putin bucuria ca Papa Ioan Paul al II-lea nu numai ca si-a cerut iertare pentru tot ceea ce a gresit Biserica Catolica de-a lungul timpului, dar in semn de pretuire pentru semenii nostri evrei, papa a si intrat intr-o sinagoga si s-a rugat acolo.

Iar despre nu stiu ce fac evanghelistii din America: ce legatura au acestia cu Inchizitia? Amestecati lucrurile. Inchizita a avut scopul de a salva sufletele de iad. Nu voi cadea in plasa de a denigra aceasta Institutie si nici Biserica Catolica doar pentru ca aveti o alta opinie si doriti sa am si eu aceiasi opinie. Prefer sa am in spate o Inchizitie care sa ma duca la mintuire decit sa am o biserica care nu se implica deloc in viata crestinilor (asteapata ca Mahomed, sa vina muntele la ea), care ii lasa pe cresinti sa mearga in Iad, iar ea isi scutura arogant "praful de pe picioare"...
Reply With Quote