View Single Post
Vechi 29.06.2011, 23:57:41
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de skicolour Vezi mesajul
O intrebare prosteasca, poate: oare Domnul nostru Iisus, mangaie sufletele si celor ce se afla in iad, usurandu-le durerea si greutatile? Sau ei pentru ca nu au nadejdea in Domnul, oricum nu-i simt mangaierea?
Noi asa ne rugam. Asta e rostul slujbelor, al dezlegarilor si rugaciunilor pentru adormiti (care nu stim unde se afla).

Spre exemplu, in acatistul pentru adormiti se spune:

Este grozav intunericul sufletului departat de Dumnezeu, chinuit de constiinta si de scrasnirea dintilor, de focul cel nestins si de viermele cel neadormit; eu tremur gandind ca acela va fi si locul meu, deci, eu pentru mine insumi ma rog si pentru cei cesufar in iad, ca sa se pogoare peste ei roua cu racoreala, cantand cantare lui Dumnezeu: Aliluia!

Din ce am citit eu, cei care nu mai pot avea deloc nadejde in iad sunt cei sinucisi si cei cu pacate de moarte. In rest, atata timp cat cineva pe pamant ii pomeneste, exista speranta si multe suflete au trecut din iad in rai, cu puterea rugaciunilor de la altarul Domnului.