Citat:
În prealabil postat de Mihai36
Asadar dupa cum spunea Iisus accederea in Imparatia lui Dumnezeu nu se poate fara desavirsire (cu nici un chip), lucru care este urmarit si uneori obtinut de catre calugari in special.
|
Cred ca gresiti; sfintetnia este sau ar trebui sa fie urmarita de orice crestin, indiferent ca e calugar sau nu. Multi sfinti au insistat asupra acestui lucru (Ioan Maria Vianney, Ioan Bosco, Francisc de Assisi etc). Am citit interpretarea rugaciunii Tatal nostru; iar atunci cind spunem "sfintesca-se Numele Tau", ce insemna? Oare nu e Dumnezeu destul de sfint? Bineinteles ca da. Noi de fapt cerem ca Numele Domnului sa se sfinteasca in noi, iar asta inseamna sa devenim sfinti. Cind am constientizat asta mi s-a parut lipsa de smerenie sa-i cer Domnului sa ma faca sfinta. Apoi mi-am dat seama ca asta e scopul vietuirii noastre pe pamint, iar sfintii ne incurajeaza sa perseveram pe acest drum al sfinteniei:
“Cerem ca noi, care am fost făcuți sfinți prin botez, să fim statornici în ceea ce am început a fi” (Sf. Ciprian).
"Este ca și cum am cere ca Biserica să fie într-adevăr ceea ce trebuie să fie, adică Sfânta Biserică, Biserica sfinților, acea Biserică ce proclamă sfințenia lui Dumnezeu, dragostea iertătoare. Deci noi nu cerem ca Dumnezeu să fie sfințit de noi, ci să fie sfințit în noi. “Căci după cum Cel ce v-a chemat este Sfânt, fiți și voi sfinți în toată purtarea voastră”. În prima invocație din “Tatăl nostru” cerem, așa cum am văzut, un lucru foarte mare, cerem să devenim sfinți!(pr. Raniero Cantalamessa)
"Sfintenia este scopul vietii crestinului" (Papa Benedict al XVI-lea)