View Single Post
  #197  
Vechi 16.06.2011, 00:26:10
HoratiuM HoratiuM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.08.2009
Mesaje: 170
Implicit De ce pescuiesc unii în apele tulburi ale cugetului lor?

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
HoratiuM, de obicei nu acord prea mare importanta mesajelor tale, mi se pare ca au mai mult legatura cu filozofia si prea putin cu crestinismul.
Deci presupui, așa cum ți-am atras atenția mai sus, că tu deții criteriul deosebirii dintre creștinism și filosofie. Mai presupui că tu cunoști filosofia și doctrina creștină. Amândouă, presupuneri hazardate.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In plus, de multe ori am impresia ca de fapt nu spui nimic in foarte multe fraze si cuvinte pretentioase (si filozofia se mai foloseste de asa ceva).
Limbajul există pentru că înlocuiește Realul. Cu cât raportarea la Real e mai adâncă, limbajul devine și el mai nuanțat și mai bogat, tocmai pentru a oglindi adâncimea. Atunci, consecința frazei tale de mai sus nu e foarte măgulitoare pentru tine. Ce mai urmează să spui? Să desființăm școlile, universitățile și academiile și să devenim „naturali”? Avem spectacolul „naturaleții” umane fără complicații și înconjururi pe OTV. Nu aș îndrăzni să presupun că îți este pe plac. Iar dacă tu confunzi conceptele cu „limba de lemn”, atunci revine considerația privitoare la „cunoștințele” tale filosofice. Și, evident, o chestiune de onestitate: cum îți poți permite să disprețuiești și să judeci ce nu înțelegi?

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E adevarat ca unii sfinti aveau si cunostinte de filozofie, dar nu dadeau citate din Aristotel cand era vorba de teologie, adica nu le amestecau.
Firește, nu dădeau citate. „Doar” luau de la Aristotel concepte precum cel de homousia , concept care definește însăși relația intratrinitară și fără de care nu s-ar fi putut face deosebirea dintre ortodoxie și erezia ariană... Un nou indiciu privitor la cunoștințele tale filosofice și teologice și a relației dintre cele două domenii.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Eu nu am scris doar acel mesaj, nu cred ca ai avut timp sa citesti, am raspun de fapt in alt mesaj la ceea ce ai scris:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=50
Postarea citată se bazează pe o confuzie: pe confuzia alternanței exclusive dintre interpretarea alegorică și cea... literală (în măsura în care o citire literală poate fi numită „interpretare”...). Asta, pentru că există o a treia poziție: cea a realismului simbolic al semnificanților transcendentali. O să zici că iarăși folosesc „cuvinte pretențioase”. De fapt e aceeași situație ca și la cuvântul „homoousios”: e un termen tehnic și complicat, dar fără el cazi în erezie.
Să încerc o explicație.

Există cam trei tipuri de texte sacre și lecturi ale lor: mitologice, alegorice și realist simbolice.

În cele mitologice, realul suprasensibil e reprezentat prin scene de un realism naiv, în care suprasensibilul este nemijlocit identificat cu materialitatea astfel încât asupra primului se suprapun determinații ale celei din urmă. Adică, de pildă, antropomorfizarea zeilor, contaminarea anumitor instanțe cosmice suprasensibile cu trăsăturile comune ale obiectelor din lumea noastră etc.. Pe scurt, avem a face cu imaginarul idolatru în care determinația lumii se extinde ilegitim asupra Nedeterminatului, în care orice idee se convertește într-o imagine empirică, materială.

În cele alegorice, suprasensibilul devine serafic, de o abstracție eminentă în care orice imagine este convertită într-o idee, într-un concept, într-un înțeles căruia i se retrage orice referențialitate concretă, un înțeles care, la limită, ajunge să nu mai trimită la nimic decât la sine. Pe scurt, avem nașterea alexandrinismului ca instabilitate perpetuă și circularitate paradoxal relativă a semnificațiilor. E o perspectivă spectrală în care orice devine echivalent cu orice prin presupunerea reciprocă a semnificanților și prin surparea oricărei tranșări de semnificații. Asta vine din dezincarnarea radicală, din angelismul fals asumat de spiritul exclusiv alegoric, reprezentat, poate, cel mai bine de un Filon din Alexandria și de tradiția kabbaliștilor.

În sfârșit, avem perspectiva iudeo-creștină, a realismului simbolic, în care nu există subîntinderea materialității în suprasensibil; și nici dezincarnarea alegorică. Aici sensul este concret, dar fără a face referire la lumea materială. Aceasta pentru că există o lume suprasensibilă foarte concretă, dar nicidecum limitată de privațiile celei materiale. Deci se trimite la ceva existent cu adevărat — nu avem alegorie —, dar cele existente nu sunt finite, lumești, nu sunt atinse de privație, ci sunt în stare eminentă — deci nu avem nici mitologie. Sunt infinite, dar concrete (sau, dacă vrem, sunt concrete tocmai pentru că sunt infinite). Sau, cum se exprimă filosofia, sunt un infinit în act. Eu nu am întâlnit realismul simbolic decât în VT și NT. În alte texte sacre avem fie mitologie, fie alegorie, fie pendulare între cele două.

Mai trebuie să subliniez că înțelegerea acestor situații sau a conceptului de infinit în act este inaccesibilă fără instrucție filosofică temeinică?

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Conceptia despre religie a lui Kant sau Hegel nu are nicio relevanta din punct de vedere teologic.
Serios?! I-ai citit?! Ar trebui să roșești făcând afirmații atât de iresponsabile și ignare. Relevanța lui Kant e atât de mare, încât fără el devine perfect explicabil cum mai sunt posibili „creștini” ca tine — ceea ce pune afirmația ta în petitio principii. Cât despre Hegel... Daaa, toată filosofia hegeliană pornește de la ideea Infinitului și de la cea a Spiritului. Prin urmare, ce relevanță teologică pot avea Infinitul și Spiritul pentru catalin2?! Păi, având în vedere „marea” sa penetranță și cunoaștere teologică, evident că nici una. — Toată filosofia hegeliană e un comentariu strivitor la NT.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Unii filozofi cautau adevarul si nu l-au gasit, sfintii crestini l-au gasit, ei nu filozofeaza intrebandu-se care ar fi adevarul.
Deci, dacă unii filosofi căutau adevărul și nu l-au găsit, urmează că alții care-l căutau se poate foarte bine să-l fi găsit. Și așa și e. Cât despre „sfinții creștini nu filosofează” — de aici urmează două consecințe: 1. habar n-ai cu ce se ocupă sfinții; adică știi care e ocupația lor exterioară, dar nu ai nici măcar bănuiala experiențelor lor, chiar dacă o pretinzi; 2. ignori din nou filosofia ca discernământ în cunoașterea Principiului. Căci cuvintele „creștin” și „filosof” sunt, în esența lor veritabilă, sinonime. Deci, când avem un „creștin” nefilosof, ne putem aștepta să nu fie cu adevărat creștin; și când avem un „filosof” care este incompatibil cu creștinismul, ne putem aștepta să fie un simplu filfizon, secretar de idei sau filosof de cabinet.
Bașca zvâcnirea „logică” prin care ne asiguri că există oameni care găsesc adevărul... fără să-l caute și... fără să se întrebe nimic cu privire la el (!) — afirmație contrazisă de câteva simple lecturi ale Vieților Sfinților.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In rest vad ca o buna parte a mesajului ai incercat o caracterizare a mea, nu ma intereseaza daca nu e si obiectiva.
Chiar propria ta obiectivitate am încercat să ți-o pun în discuție. Nu neapărat caracterizarea ta. A fost un fel de mic eseu despre „ce este adevărul pentru catalin2”. Sper că nu te-am ofensat.

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asadar, legat de acest subiect avem parerea Bisericii si talcuirea sfintilor, ce spun unii si altii are o mai mica importanta (chiar daca se numesc Kant si Hegel).
Prin implicație, atunci și ce spun unii care se numesc catalin2 are mai mică importanță.