Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Că Petru era cel mai respectat dintre apostoli, vedem bine din întreg Noul Testament. Dar, când spuneți că era cel mai în vârstă, pe ce vă bazați exact ?
|
Părintele Galeriu spunea mereu lucrul ăsta. Nu știu pe ce se baza, probabil pe o tradiție (acum am citit că Andrei ar fi fost mai mare decât Petru, probabil după altă tradiție); poate nu e foarte important lucrul ăsta.
Citat:
Infailibilitatea papală e atunci când Papa, ca urmaș al lui Petru, declară în scris un adevăr de credință sau morală care îi este divin revelat.
|
Dacă ea decurge din revelația lui Petru, mi se pare o interpretare forțată.
Citat:
Dv confundați disputa teologică cu cearta. Apostolii nu s-au certat, ci au avut o deosebire de vederi teologice. La fel au fost multe, după aceea. Tot așa a fost și "disputa universaliilor", și "chestiunea irestibilității Duhului Sfânt" și multe altele.
|
Când am spus că Pavel l-a certat pe Petru, în sensul ăsta am vrut să să înțeleagă, nu că s-ar fi certat cu el. L-a mustrat sau l-a dojenit într-o chestiune teologică, într-adevăr.
Citat:
Dar că Isus S-a rugat în grădina Ghetsimani atât pentru toți frații, ca să fie uniți, cât și numai pentru Petru, ca răspunzător de această unitate, asta credeți
|
Aș putea admite că i-a încredințat pe apostoli lui Petru, care era unul dintre ucenicii Săi preferați și, totodată, ascultat de către ceilalți. Însă de aici și până la „locțiitorul lui Hristos”... mi se pare cale lungă.
Însă mi se pare o cale mult mai scurtă de la cezarul Romei, care era socotit zeu, până la locțiitorul lui Dumnezeu pe Pământ.