Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc
Fara a apara catolicismul, fara partinire , deci. Consider ca problema mea este propria mantuire si nu am dreptul sa judec, sa comentez alegerile altora.
Revenind la "Crede si nu cerceta" (la care faci referire): este o fraza din perioada inchizitiei prin care biserica catolica mentinea poporul la distanta de Scripturi ca sa-si intareasca puterea in stat. Catolicii au revenit insa asupra acestei fraze mai tarziu (care nu exista nici in Biblie , nici in scrierile Sfintilor Parinti), si asadar nu mai actioneaza in virtutea acestei conceptii.
|
Ai dreptate, ma bucur ca tu confirmi cceea ce spunema eu intro disputa cu Erethorn, despre "crede si nu cerceta" si legatura cu inchizitia.
Aici nu la aceasta ma refeream, ci la ceea ce am explicat, dogmele diferite catolice creaza confuzii si contradictii chiar in invatatura catolica, contrazicand alte dogme si invataturi. Si dadeam exemplul cu Sinodul din 879, care nici nu poate fi acceptat in intregime de BC (din cauza ca el condamna Filioque si anuleaza alt sinod recunoscut ca si ecumenic in prezent de BC), nici nu poate fi considerat gresit, din cauza adoptarii Filioque, iar un papa nu poate gresi ex cathedra, deci nu se poate spune ca a gresit cand a ratificat hotararile acelui Sinod.
Asadar o confuzie totala, la fel ca si in cazul altor dogme, iar catolicii trebuie sa-si apere credinta si trebuie sa accepte aceste erori de logica.
La asta ma refeream.