Subiect: Dogme babesti
View Single Post
Vechi 22.02.2011, 20:16:28
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cum ziceam mai sus, daca aceste cuvinte ale sfantului Pavel trebuie luate ad literam, apoi sa se tunda toti calugarii si sfintii de pe icoane.
Fani, v-ați gândit că acei sfinți de pe icoane, precum și călugării și preoții au acoperământ ritual al capului ? I-ați văzut cuminecându-se cu căciula pe cap ? Dar pe măicuțe cum le-ați văzut la biserică, aveau capul acoperit ori descoperit ?

Pe urmă, dacă vorbim de iconografie: în ceea ce o privește pe Maica Domnului, unul dintre criteriile de deosebire dintre o icoană ortodoxă și una catolică este acela că în icoanele catolice, de multe ori parcă-parcă i se vede o șuviță de păr, pe când în cele ortodoxe are capul complet acoperit. Ideea de a o înfățișa cu pletele în vânt încă nu a trecut prin capul niciunui iconograf (mă refer la cei care pictează în manieră tradițională).

În sfârșit, să obervăm că Apostolul nu spune nicăieri, în canonul său, cuvântul "batic". Este vorba de acoperământ al capului. El poate fi, după timp și modă: șal, căciulă, pălărie, tocă etc.

Cele ce scriați, anume că baticul vă deranjează și vă împiedică să vă concentrați, îmi amintesc de faptul că fiică-mea, pe la 8 ani, când încă nu discutasem cu ea anumite aspecte ale războiului nevăzut, reclama faptul că se sufocă de fiecare dată când Sf Liturghie înaintează spre momentul împărtășirii. O clarificare dogmatică și câteva rugăciuni au ajutat-o să surmonteze acest obstacol, încât acum nu mai are acest gen de probleme.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote