Citat:
În prealabil postat de Adriana-Simona
Mie mi se pare normal sa existe undeva, intr-un coltisor o tavita sau o cutiuta unde oamenii sa poata lasa bani drept multumire.
|
Dar există de mult asemenea cutiuțe. Noi le spunem "cutia milei" și, din când în când, credincioșii lasă acolo ceva mărunțiș, mai ales dacă nu au apucat să-și dea obolul la chetă.
Problema este: se strâng bani suficienți prin această metodă ? Vă spun din experiența mea la ședințele curiei parohiale, inclusiv la ședințe de buget: suma strânsă este MULT prea mică să întrețină, singură, o parohie. Într-un an s-au strâns la cutia milei doar 3 milioane și ceva. Bani care abia ajung pentru o factură lunară de curent.
Citat:
Insa nu ar trebui sa se perceapa taxe fixe.
|
În condițiile la care în cele mai multe parohii ortodoxe nu există nici simbrie anuală (zeciuiala), nici nu se fac chete la Sf Liturghie, aceste taxe sunt principala sursă din care bugetul unei parohii supraviețuiește.
Citat:
Nu e normal si omenesc sa ramana mortul fara slujba, doar ca familia e saraca. Sau doi tineri sa nu se poata casatori fiindca nu au bani.
|
Ceea ce văd eu în practică sunt tot felul de nunți și căsătorii în care se fac cheltuieli absurde. Adică, au bani pentru ritualul magic al găinii pe mormânt, au bani de cumpărat sicrie cu ștaif, au bani să facă sarmale la cazan, au, la nunți, bani să închirieze saloane, să tocmească firme de protocol, să se plimbe cu limuzina, să ia pișcoturi și șampanie, cocarde și cordeluțe, lăutari și guriste, și nu au bani de slujbă ? Stimată doamnă, încă nu am murit, dar de căsătorit m-am căsătorit. În Biserica Ortodoxă. La "Silvestru", biserică de fițe. Onorariul cerut de regretatul părinte Galeriu mi s-a părut cea mai ieftină chestie din tot ce a însemnat nunta. Am dat un pic mai mult decât pe cocarde și m-a costat MULT mai puțin decât m-au costat șprițurile pentru noi și pentru invitați.