View Single Post
Vechi 15.02.2011, 14:00:17
ZergAteu ZergAteu is offline
Banned

Data înregistrării: 12.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ana.Maria. Vezi mesajul
O primă problemă ar fi încercarea de a calcula probabilitatea unui fenomen despre care nu știm destul. Nu știm câte variante pot exista, și nu știm exact care sunt condițiile care fac posibilă fiecare variantă. Atunci când dai cu un zar știi că are 6 fețe și presupui că e perfect centrat, ca urmare șansele oricărei fețe de a ieși la o aruncare sunt egale, și anume 1/6.
Este irelevantă probabilitatea. Nu am spus nimic de probabilitate, ci am făcut o paralelă între o variantă mai bună și altele mai slabe.

Citat:
Atunci când vorbești de un lucru atât de complex precum viața, nu poți face asemenea calcule.
Pe leu nu-l interesează care-s șansele să prindă o antilopă rănită față de una sănătoasă, dar asta nu-l împiedică să o prindă pe acea rănită.

Citat:
O altă problemă, poate cea mai gravă, este lipsa de înțelegere a faptului că oricare configurație în parte este la fel de probabilă, sau improbabilă, și este greșit a judeca rezultatul prin prisma configurației actuale, a o considera specială, pentru simplul motiv că ești parte a ei.
Corect. Dar nu înțeleg de ce spui de parcă aș face eu asta. Eu nu consider specială viața actuală sau noi, indivizii.

Citat:
Spre exemplificare, care sunt șansele probabilistice ca o persoană oarecare să existe?
Întrebarea nu are sens. Dacă există acea persoană probabilitatea e 1. Dacă nu există probabilitatea e contrafactuală.
Reply With Quote