Citat:
În prealabil postat de ZergAteu
Evoluția nu este un proces aleator. Are o componentă aleatoare - mutațiile - și una total nealeatoare, agentul „de ordine”, dacă vrei, selecția naturală.
Evoluție = variație genetică aleatorie + selecție naturală
|
asta am zis si eu, nu-mi place cand rasuciti ceea ce zic. Selectia nat. n-ar mai avea ce sa selecteze daca n-ar fi mutatiile aleatore, deci depinde numai de acestea.
Citat:
În prealabil postat de ZergAteu
La laboratorul cofetăriei se fac zeci de amandine, cu diverse variații, unele cu mai multă ciocolată pe ele, altele cu mai multă cremă etc. Acest lucru e aleator. Apoi intră în peisaj prădătorul de amandine Ana.Maria. :-) care preferă amandinele cu glazură multă și alege din vitrină pe acelea. Bănuiesc că e evident că dacă amandinele ar putea să se reproducă, este clar de ce amandinele cu mai puțină ciocolată o să aibă urmași și o să apară în generația următoare de amandine, amandine cu mai puțină glazură, în medie, decât cele vânate ;-) .
Faptul că ție îți plac amandinele cu glazură mai multă e metafora pentru presiunea mediului (prădători, frigul, apa, umezeala, agenții patogeni etc.) și aceștia sunt mediul la care specia se adaptează de-a lungul generațiilor, dacă presiunile există.
Dacă în populație amandinele sunt cam la fel de glazurate, nu mai apare un factor de presiune și adaptarea la mediu e stabilă.
Sper să fi ajutat analogia mea.
|
:)) ce-am mai ras :))
In primul rand, mie imi plac cele cu ciocolata, deci ar fi o specie pe cale de extinctie.
si e interesanta analogia, nu intri in patiserie si gandesti, hmm, au aparut din nimic, aleator, ci e clar ca le-a facut cineva, cu-n scop. Dar cand vezi atatea plante si animale de 1000 de ori mai interesante decat o prajitura amarata, d c nu e clar ca Cineva le-a creat, si n-au aparut din nimic?
apoi prajiturile tale nu au viata, nu au organe, sange, si altele...
si mai interesante sunt plantele medicinale, care au atatea propietati de vindecare, care sunt si pe alte continente, ba chiar extragem venin de la multe specii si il folosim pt vindecarea unor boli, spune-mi cum de a aparut aceata coincidenta? nu ti se pare cel putin interesant cum de evolua o planta astfel in cat sa vindece o anumita afectiune? si ma refer la boli, nu plante ca mancare.
Citat:
În prealabil postat de ZergAteu
Nu apare „exact atunci când individul are nevoie”, dovadă faptul că, după cum ti-am spus, frații câștigătorului, cel ce a dat 6 la zar poate să aibă sute și mii de frați sau „colegi” de generație care să nu aibă acea mutație.
Practic fiecare dintre indivizii născuți e participant o singură dată în loteria câștigării de mutații favorabile. Cei ce nu câștigă sunt mulți, dar cei ce câștigă, pe termen lung, dacă se reproduc cu succes, ajung să își împrăștie mutațiile genetice în populația de urmași pentru că, evident, în virtutea selecției naturale, au șanse mai mari decât ceilalți să o facă.
|
Pai daca decat un individ are mutatia, ce se intampla cu ceilalti mii de nemutanti? si daca "O mutatie este practic o greseala facuta in momentul copierii ADN-ului. Majoritatea mutatiilor nu produc o schimbare pozitiva sau negativa (mutatii neutre). Un numar [/b] infim [/b] sunt pozitive; restul au rezultat negativ." cum de exista o asemenea diversitate "aleatoare"?