Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Desigur că părinții au acest drept. Dar la școală, educația o face școala, nu părinții. Părinților trebuie să le fie garantat dreptul de a-și retrage copiii de la școală. În multe țări, în care statul a impus programe școlare anti-religioase, părinții au luptat și, uneori, au reușit să obțină dreptul ca educația copiilor să se facă în întregime acasă. Se cheamă homeschooling.
|
Eu am pus întrebarea referitor strict la fenomenul religios. Sensul ei este că în prezent, în România, acest drept este încălcat prin faptul că elevii sunt în mod implicit înscriși la orele de îndoctrinare religioasă, într-un fel de opțional total anapoda în care întâi ți se bagă pe gât și apoi trebuie să faci cere să ți se respecte drepturile.
Pe de altă parte, cei care sunt în sistemul home schooling trebuie să dea niște examene pentru a-și obține diplomele care atestă studiul. Materia este aceeași pentru că lumea înconjurătoare este aceeași ;-) .
Citat:
Atâta timp cât programa școlară este una pentru toți, copiii nu pot alege (prin părinții lor) să facă numai anumite materii, decât dacă acest drept se extinde la toate materiile.
|
Adică să ai posibilitatea de a nu studia orice materie vrei? Adică să poți sa ceri să nu mai facă nici mate, nici chimie, nici, nici, nici? Sau cum? Aia ar însemna că orice materie să fie facultativă.
Cum văd eu lucrurile, există ore facultative și ore opționale.
Idea cu o materie facultativă e ceva materie la care să ceri să fii înscris, dacă vrei, dar, să nu fie parte din medie, din moment ce poate sa nu fie studiată, iar media ar putea fi afectată (o facultativă ușoară ar ridica artificial media, dând un avantaj injust acelui elev).
O materie opțională o văd ca o materie ce este parte dintr-un grup de materii. De exemplu, etică, educație moral-civilă și educație moral-religioasă creștin-ortodoxă ar putea forma un grup. Elevul/părintele alege o materie din set și toți sunt notați la materia respectivă. Media se adaugă la media generală.
Citat:
Când am să am dreptul să îmi retrag copii de la materii la care, după părerea mea, sunt intoxicați ideologic, așa cum este "Istoria României", voi fi de acord ca și ateii să aibă acest drept de a folosi școala în mod selectiv.
|
Adică să moară și capra vecinului? :-) Sunt de acord că protocronismul mustește în manualele de istorie, mai ales ca urmare a propagandei infiltrate în perioada comunistă.
Citat:
Aceeași problemă se pune în cazul copiilor care nu participă la alte materii. De exemplu, la educație fizică.
|
Sincer să fiu, aș fi de acord ca educația fizică să nu mai fie materie parte din medie, dar să fi implicit înscris. Cu scutiri pe motive medicale. Copii din noile generații chiar sunt sedentari și nu mai practică sport sau orice alta formă de mișcare, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate.
Citat:
Nimic împotrivă. Numai că "istoria religiilor" este altceva decât "religie". Practic propuneți o materie nouă. Când, în loc de matematică, se va preda "istoria matematicii" am să fiu și eu de acord ca în loc de religie să se predea "istoria religiilor".
|
Nu pot să înțeleg de ce insistați ca sa se predea ore de îndoctrinare religioasă în școli în condițiile în care copii pot fi duși la ore de cateheză, dacă doriți acest lucru. Mie mi se pare normal ca la școală să se predea lucruri care sunt dovedite științific, lucruri general valabile, lucruri care sunt utile oricărui individ, asigurându-se neutralitatea școlii față de orice fel de religii, ideologii politice sau de altă natură. Nu sunteți de acord?