View Single Post
  #14  
Vechi 01.02.2011, 09:18:51
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Să nu deviem discuția pe chestii materiale. Deși, și aici, puterea de cumpărare a scăzut dramatic. Azi, deși sunt nevoite să muncească și femeile, nu putem să cumpărăm nici un sfert din ce se putea cumpăra în secolul al XIX-lea, ca să nu merg mai adânc în istorie.

Ceea ce mi-ar fi plăcut mie din timpurile trecute e bogăția de altă natură. Este bogăția unei lumi în care cultura creștină era cultură dominantă. A unei lumi în care, pe locul cel mai înalt din sat, era biserica și nu benzinăria sau banca. A unei lumi în care legile lui Dumnezeu erau legile Cetății. A unei lumi în care oamenii erau orientați unii către alții, și toți către Dumnezeu.

Un exemplu va lămuri lucrurile. În satele săsești din Ardeal (unele, înființate în secolul al XII-lea) exista instituția vecinătății. O vecinătate reunea cam 50 de familii care locuiau în apropiere și care aveau anumite scule în comun. Satele mai prăpădite aveau 2 sau 3 vecinătăți, cele mai puternice 8 vecinătăți. Când cineva nu venea la biserică duminica, primea o amendă din partea vecinătății, iar banii din amenzi se puneau în lada vecinătății (lăzi săsești, frumos împodobite și făcute cu tehnică nemțească, se află bine-mersi și azi). Când se strângea o anumită sumă, se punea de o mare petrecere câmpenească, la care veneau toți cei din vecinătate. Locul unde se desfășura petrecerea era, de regulă, locul (înalt) din fața bisericii, în jurul unui brad.
Astăzi, nu mai știm nici măcar cum se numesc vecinii noștri de la bloc, pe numele lor de botez. Universul lui Hans nu-l preocupă pe Fritz. Lumea este mult mai "atomizată", cum spun sociologii. Dar omul este ființă socială, de aceea simțim că în "Era Comunicațiilor" nu comunicăm, adică nu ne mai cunoaștem de fapt, că de vorbit mai vorbim. Suntem mult mai singuri așa.
Un vechi "basm grecesc" spune că Zeus i-a pedepsit pe oameni, fiindcă o luaseră razna. Dar a aflat un om drept, care a supraviețuit, că pe acela nu l-a nimicit. "Tu ai fost drept. Spune-mi, ce să-ți dăruiesc ?" "O, Zeus!" răspunse dreptul supraviețuitor, "dăruiește-mi alți oameni, că singur eu nu pot să trăiesc și sunt copleșit de urâtul vieții !". Atunci, Zeus i-a dat aceluia o găletușă cu pietricele și l-a învățat să meargă pe drum și să arunce câte o pietricică în spatele lui. Din fiecare pietricică avea să se facă un om.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote